Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

środa, 22 stycznia 2020

Keks żurawinowo-pistacjowy

Nowy Rok- nowa Ja. Nowe przepisy i nowe pomysły na smakowite dania, ciasta, koktajle oraz desery. Zaczynamy nowe- dzień dobry 2020- co nowego nam przyniesiesz???? :)





Keks żurawinowo-pistacjowy

Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajo
  • 150 g cukru (u mnie ksylitol)
  • 240 ml maślanki
  • 80 ml oleju (u mnie ryżowy)
  • 1 łyżeczka dobrego proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstratu z wanilii (można pominąć)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 70 g grubo posiekanych pistacji

Składniki na lukier:
  • 1,5 -2 łyżek gorącej wody
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Do miski wlewamy maślankę, olej, dodajemy jajko, cukier, wanilię, skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane pistacje i przekrojone na pół owoce żurawiny. Lekko mieszamy.

Foremkę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy masłem, przekładamy ciasto, pieczemy w 170 stopniach C przez ok 60-70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest mokry pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut.

Przestudzone ciasto smarujemy lukrem.

Smacznego! 










Autor: Mama 

1 komentarz:

  1. Wygląda na bardzo pyszne, muszę takiego spróbować zrobić, bo dawno nic nie piekłam dobrego.

    OdpowiedzUsuń