Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 23 października 2015

Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów

Dzisiaj mamy dla Was potrawę, która świetnie nadaje się na rozgrzewające śniadanie, lekki obiad lub kolację. Tradycyjna szakszuka to jajka sadzone, nie na patelni, ale na sosie zrobionym z pomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem kuminu, pieprzu cayenne i czosnku.





Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów
(Wariacja na temat izraelskiej szakszuki)

Pyszne śniadanie, lekki obiad lub kolacja.


Składniki:
  • około 150 g bakłażana
  • 3 duże pomidory (lub 1 puszka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta kuminu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w dość grubą kostkę i solimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę masła. Podsmażamy bakłażana, a kiedy będzie już miękki, zdejmujemy z gazu i mieszamy z 1 łyżką pietruszki. Przekładamy na talerz.

‫Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na  patelni rozgrzewamy po łyżeczce masła i oleju. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek, cukier, paprykę oraz kumin.
Dodajemy pokrojone pomidory, solimy i dusimy i dusimy do momentu aż warzywa zaczną się rozpadać (ale dalej pozostaną w kawałkach) i powstanie sos pomidorowy.

Na koniec do sosu dorzucamy bakłażana, mieszamy.

‫W sosie robimy dwa wgłębienia i wbijamy do nich jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy do momentu, aż białko się zetnie – żółtko powinno być płynne.

Nakładamy porcje jajek zanurzonych w sosie do miseczek. Posypujemy pietruszką i podajemy.


Smacznego!







Autor: Mama Wegetariański obiad V Grzyby i warzywa jesienne. 2015 Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz