Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

sobota, 23 września 2017

Bakłażan faszerowany spaghetti

Cześć i czołem, kluski z rosołem! Wracamy! Dużo się ostatnio wydarzyło w życiu moim, a co za tym idzie również w życiu Mamy. :) Sprawy rodzinne, prywatne, wakacje, zakup dziury w ziemi, która kiedyś ma być moim własnym mieszkankiem i przede wszystkim zmiana stanu cywilnego. Tak! Stało się! Wyszłam za mąż, mam teraz kogo „obdarować” częścią moich obowiązków, abym ja mogła zająć się trochę bardziej naszym kochanym blogiem. Całe szczęście mojemu mężowi sprawia potężną radość to pomaganie mojej osobie (przynajmniej tak mówi). Mam dlatego nadzieję, że taki stan będzie utrzymywał się jak najdłużej, żebym mogła jak najwięcej czasu poświęcić Wam i specjałom przygotowywanym przez Mamę w kuchni.

Idzie jesień. Właściwie to już przyszła. Na zewnątrz plucha, zawierucha, tragedia malowana na szybach naszych okien. Można rozpaczać, bo ciepłych dni coraz mniej, lato 2017 odeszło bezpowrotnie. Można też wziąć talerz pysznego bakłażana z makaronem mojej Mamy i gapić się w tą szybę z uśmiechem i przyjemnym uczuciem na dnie żołądka. :)





Bakłażan faszerowany spaghetti

( zainspirowany przepisem z nowej ksążki Jadłonomii)

Składniki na roladki:
ok. 150g makaronu spaghetti
1 -2 szt. bakłażanów
sól
oliwa

Składniki na sos:

1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki oliwy
5 łodyżek bazylii.

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Bakłażany kroimy w cienkie, równe plastry o grubości około 0,5 cm, solimy i smarujemy oliwą po obu stronach. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 6 minut. Po tym czasie plastry obracamy i pieczemy kolejne 5-6 minut. Uważamy, żeby się nie przypiekły. Każdy plaster odciskamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Gotujemy makaron. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą, żeby sos dobrze obkleił makaron) i odkładamy do garnka.

Do rondla wrzucamy pokrojone pomidory, dodajemy cukier, sól i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 15 minut..

W drugim małym rondelku podgrzewamy oliwę, posiekany czosnek oraz bazylię – ok. 2 minuty. Zioła i czosnek zostawiamy na dnie rondelka a oliwę wlewamy do pomidorów i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę.

Do ugotowanego makaronu wlewamy połowę sosu i mieszamy.

Nawijamy na widelec porcję makaronu, nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy w ruloniki.

Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy pozostałym sosem i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.

Roladki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!







 Autor: Mama



Danie inspirowane podróżą 3

2 komentarze: