Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 15 czerwca 2017

Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym

Czerwiec to szósty miesiąc roku. Jego nazwa pochodzi od koloru czerwonego. Dawniej czerwony barwnik pozyskiwano z owadów o nazwie czerwce, które był zbierane właśnie w tym miesiącu.
Czerwiec to również czas czerwonych truskawek i rabarbaru. Połączenie idealnie ze sobą współgrające smakowo. Polecamy tartę z tymi specjałami z dodatkiem kremu jaglano-waniliowego. 




Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym

Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: (1 szklanka mąki gryczanej i 1 szklanka mąki jaglanej)
  • 120 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru (u mnie z ksylitolu)
  • szczypta soli
  • około 1/3 szkl. zimnej wody
Składniki na kisiel z rabarbaru i truskawek:
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 40 dag truskawek
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru ( u mnie ksylitol)
  • ziarenka z jednej laski wanilii 
Przygotowanie

Kaszę gotujemy na mleku przez 20 minut, następnie dodajemy cukier oraz wanilię i miksujemy do momentu aż masa będzie gładka.

Umyty i obrany rabarbar kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, zalewamy połową soku, dodajemy przekrojone na pół truskawki i doprowadzamy do wrzenia.

Do pozostałej części soku dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając wlewamy do gotującego się rabarbaru. Gdy kisiel zgęstnieje odstawiamy z ognia.

Do mąki dodajemy masło lub olej kokosowy, cukier, sól i stopniowo zimną wodę.. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy ja na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i przenosimy razem z papierem na blaszkę.

Na ciasto wykładamy krem jaglany, pozostawiając około 4 cm ciasta od zewnątrz a na górę kisiel z rabarbaru i truskawek. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy ok. 45 minut.

Smacznego!.










Autor: Córka

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz