Czerwiec to szósty miesiąc roku. Jego nazwa pochodzi od koloru czerwonego. Dawniej czerwony barwnik pozyskiwano z owadów o nazwie czerwce, które był zbierane właśnie w tym miesiącu.
Czerwiec to również czas czerwonych truskawek i rabarbaru. Połączenie idealnie ze sobą współgrające smakowo. Polecamy tartę z tymi specjałami z dodatkiem kremu jaglano-waniliowego.
Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: (1 szklanka mąki gryczanej i 1 szklanka mąki jaglanej)
- 120 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru pudru (u mnie z ksylitolu)
- szczypta soli
- około 1/3 szkl. zimnej wody
Składniki na kisiel z rabarbaru i truskawek:
Kaszę gotujemy na mleku przez 20 minut, następnie dodajemy cukier oraz wanilię i miksujemy do momentu aż masa będzie gładka.
Umyty i obrany rabarbar kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, zalewamy połową soku, dodajemy przekrojone na pół truskawki i doprowadzamy do wrzenia.
Do pozostałej części soku dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając wlewamy do gotującego się rabarbaru. Gdy kisiel zgęstnieje odstawiamy z ognia.
Do mąki dodajemy masło lub olej kokosowy, cukier, sól i stopniowo zimną wodę.. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy ja na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Na ciasto wykładamy krem jaglany, pozostawiając około 4 cm ciasta od zewnątrz a na górę kisiel z rabarbaru i truskawek. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy ok. 45 minut.
Smacznego!.
- 6 łodyg rabarbaru
- 40 dag truskawek
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka cukru ( u mnie ksylitol)
- ziarenka z jednej laski wanilii
Kaszę gotujemy na mleku przez 20 minut, następnie dodajemy cukier oraz wanilię i miksujemy do momentu aż masa będzie gładka.
Umyty i obrany rabarbar kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, zalewamy połową soku, dodajemy przekrojone na pół truskawki i doprowadzamy do wrzenia.
Do pozostałej części soku dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając wlewamy do gotującego się rabarbaru. Gdy kisiel zgęstnieje odstawiamy z ognia.
Do mąki dodajemy masło lub olej kokosowy, cukier, sól i stopniowo zimną wodę.. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy ja na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Na ciasto wykładamy krem jaglany, pozostawiając około 4 cm ciasta od zewnątrz a na górę kisiel z rabarbaru i truskawek. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy ok. 45 minut.
Smacznego!.
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz