Mamy dla Was zdrową i smaczną propozycję. Placuszki orkiszowe z serkiem mascarpone i orzeźwiającymi malinami. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Może na jutro? :)
Placuszki orkiszowe z malinami
Składniki:
- 1 jajko zerówka
- 370 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 230 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 20 g malin (świeże lub mrożone)
- 200 g serka mascarpone lub ricotty
- masło klarowane
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie cały czas roztrzepując, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, aż powstanie dość gęste ciasto naleśnikowe.
Piekarnik rozgrzewamy do 120 st.C.
Na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Nakładamy 4 porcje ciasta (mniej więcej po łyżce) i smażymy dość cienkie placuszki przez 1-2 min.
Usmażone placuszki układamy w stosik i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku.
Podajemy z malinami i serkiem mascarpone.
Autor: Córka
Ricotta będzie tutaj idealnie pasować :) Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakują! :)
OdpowiedzUsuń