Nasza dzisiejsza propozycja to ukłon w stronę królowej kasz. Bez wątpienia zajmuje ona honorowe miejsce w naszej zdrowej kuchni. Kasza jaglana. Gdyby wśród kasz były organizowane zawody, jaglana byłaby królową w niejednej dyscyplinie. Jej walory doceniane są na wielu płaszczyznach, poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Odkwasza organizm, idealnie sprawdzi się w kuracjach odkwaszających i odtruwających. Nie zawiera glutenu, co ważne dla osób chorych na celiakię. Bogata w mikroelementy, wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Nic tylko korzystać!
Budyń jaglano-czekoladowy z daktylami i pomarańczą
Składniki:
- 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2-3 łyżki kakao
- 10 łyżek soku z pomarańczy
- 6 łyżek mleka roślinnego (u nas mleko migdałowe)
- 6 suszonych daktyli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dekorujemy plastrem pomarańczy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz