Poznajcie zapach naszych Świąt!! :)
Świąteczne pierniczki
(najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair)
Jasne ciasto piernikowe
Składniki:
- 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy)
- 200 g brązowego cukru
- 200 g masła
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki (u mnie biała, orkiszowa)
- 1 łyżeczka soli (u mnie różowa, himalajska)
- 1 lekko roztrzepane jajko średniej wielkości
Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy melasę, cukier, masło, startą skórkę cytryny i przyprawy. Często mieszając, podgrzewamy, dopóki cukier się nie rozpuści.
Zwiększamy płomień i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sodę oczyszczoną. Zawartość zacznie się pienić, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy do ostygnięcia na 15 minut.
Mąkę i sól przesiewamy, a następnie dodajemy do zawartości garnka, mieszając drewnianą łyżką lub korzystając z miksera. Wbijamy jajko i mieszamy całość.
Początkowo ciasto będzie się bardzo lepić, ale nie dodajemy więcej mąki.
Wykładamy ciasto na płaską, czystą powierzchnię i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Ciemne ciasto piernikowe
Składniki:
- 80 g ciemnej melasy
- 60 g jasnej melasy lub miodu
- 200 g brązowego cukru
- 200 g masła
- starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki (u mnie biała, orkiszowa)
- 1 łyżeczka soli (u mnie różowa, himalajska)
- 1 lekko roztrzepane jajko średniej wielkości
Do dużego garnka wkładamy ciemną i jasną melasę, cukier, masło startą skórkę pomarańczy i przyprawy. Często mieszając, podgrzewamy, dopóki cukier się nie rozpuści.
Zwiększamy płomień i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sodę oczyszczoną. Zawartość zacznie się pienić, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy do ostygnięcia na 15 minut.
Mąkę i sól przesiewamy, a następnie dodajemy do zawartości garnka, mieszając drewnianą łyżką lub korzystając z miksera. Wbijamy jajko i mieszamy całość.
Początkowo ciasto będzie się bardzo lepić, ale nie dodajemy więcej mąki.
Wykładamy ciasto na płaską, czystą powierzchnię i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Pieczenie pierniczków:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C (140 st. C z termoobiegiem). Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia.
Ciasto należy rozwałkować na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy różne formy pierniczków.
Pierniczki pieczemy 6-10 minut w zależności od wielkości.
Dekorujemy lukrem i bakaliami.
Smacznego!
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz