Jesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy dzień. Spróbujcie sami!
Kapuśniak wegetariański
Bardzo smaczny i szybki do wykonaniaSkładniki:
- ok. 200 g kiszonej kapusty
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki kminku w ziarenkach
- 1 litr gorącej wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki oliwy
Włoszczyznę ścieramy na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno kroimy. Warzywa wrzucamy na patelnię z podgrzaną oliwą i dusimy 5 minut. Dodajemy posiekaną kapustę, kminek, angielskie ziele, liść laurowy, dusimy 2 minuty po czym dolewamy wodę i gotujemy 25 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy sól, pieprz, obie papryki i koncentrat pomidorowy.
W czasie gdy kapuśniak się gotuje, myjemy bardzo dokładnie ziemniaki, kroimy na połówki lub ćwiartki, zalewamy wodą (do 1/3 wysokości ziemniaków), dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ściągamy skórkę z ziemniaków.
1/3 ziemniaków rozgniatamy widelcem i zagęszczamy nimi kapuśniak. Pozostałe ziemniaki dodajemy do zupy w całości.
Smacznego!
Autor: Mama
Uwielbiam kapuśniak, prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje! :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na te zimowe dni. Pychota! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) W sam raz na zimowy obiadek :)
OdpowiedzUsuń