Książki Mojej Mamy

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Kapuśniak wegetariański

Jesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy dzień. Spróbujcie sami!


Kapuśniak wegetariański
Bardzo smaczny i szybki do wykonania

Składniki:

  • ok. 200 g kiszonej kapusty 
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki kminku w ziarenkach 
  • 1 litr gorącej wody
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz 
  • 3-4 łyżki oliwy 
Przygotowanie:

Włoszczyznę ścieramy na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno kroimy. Warzywa wrzucamy na patelnię z podgrzaną oliwą i dusimy 5 minut. Dodajemy posiekaną kapustę, kminek, angielskie ziele, liść laurowy, dusimy 2 minuty po czym dolewamy wodę i gotujemy 25 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy sól, pieprz, obie papryki i koncentrat pomidorowy.

W czasie gdy kapuśniak się gotuje, myjemy bardzo dokładnie ziemniaki, kroimy na połówki lub ćwiartki, zalewamy wodą (do 1/3 wysokości ziemniaków), dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ściągamy skórkę z ziemniaków.

1/3 ziemniaków rozgniatamy widelcem i zagęszczamy nimi kapuśniak. Pozostałe ziemniaki dodajemy do zupy w całości.

Smacznego!





Autor: Mama


Ziemniak i Spółka

4 komentarze: