Książki Mojej Mamy

sobota, 17 grudnia 2016

Świąteczne pierniczki

Mamy dla Was,najlepszy naszym zdaniem przepis na ciasto piernikowe. Od kilku lat  pieczemy pierniczki jasne i ciemne.  Te pierwsze pachną aromatem skórki z cytryny i jasnej melasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!!
Poznajcie zapach naszych Świąt!! :)





Świąteczne pierniczki 
(najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair)


Jasne ciasto piernikowe

Składniki:

  • 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy)
  • 200 g brązowego cukru
  • 200 g masła
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki (u mnie biała, orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli (u mnie różowa, himalajska)
  • 1 lekko roztrzepane jajko średniej wielkości

Przygotowanie:

Do dużego garnka wkładamy melasę, cukier, masło, startą skórkę cytryny i przyprawy. Często mieszając, podgrzewamy, dopóki cukier się nie rozpuści.

Zwiększamy płomień i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sodę oczyszczoną. Zawartość zacznie się pienić, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy do ostygnięcia na 15 minut.

Mąkę i sól przesiewamy, a następnie dodajemy do zawartości garnka, mieszając drewnianą łyżką lub korzystając z miksera. Wbijamy jajko i mieszamy całość.

Początkowo ciasto będzie się bardzo lepić, ale nie dodajemy więcej mąki.
Wykładamy ciasto na płaską, czystą powierzchnię i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Ciemne ciasto piernikowe

Składniki:
  • 80 g ciemnej melasy
  • 60 g jasnej melasy lub miodu
  • 200 g brązowego cukru
  • 200 g masła
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki (u mnie biała, orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli (u mnie różowa, himalajska)
  • 1 lekko roztrzepane jajko średniej wielkości
Przygotowanie:

Do dużego garnka wkładamy ciemną i jasną melasę, cukier, masło startą skórkę pomarańczy i przyprawy. Często mieszając, podgrzewamy, dopóki cukier się nie rozpuści.

Zwiększamy płomień i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sodę oczyszczoną. Zawartość zacznie się pienić, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy do ostygnięcia na 15 minut.

Mąkę i sól przesiewamy, a następnie dodajemy do zawartości garnka, mieszając drewnianą łyżką lub korzystając z miksera. Wbijamy jajko i mieszamy całość.

Początkowo ciasto będzie się bardzo lepić, ale nie dodajemy więcej mąki.
Wykładamy ciasto na płaską, czystą powierzchnię i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Pieczenie pierniczków:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C (140 st. C z termoobiegiem). Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia.

Ciasto należy rozwałkować na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy różne formy pierniczków.

Pierniczki pieczemy 6-10 minut w zależności od wielkości.

Dekorujemy lukrem i bakaliami.

Smacznego!
















Autor: Córka


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz