W wersji bezmięsnej fasolka podana została w towarzystwie tofu, najlepiej wędzonego.
Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt.
Spróbujcie sami!!
FASOLKA PO BRETOŃSKU
Składniki:
- ok. 60-70 dag świeżej fasoli Jaś lub ok. 30-40 dag suchej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3- 4 szklanki dobrej passaty pomidorowej
- 1,5 kostki wędzonego tofu
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki czerwonej czubricy (jeżeli mamy)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Fasolę (jeżeli była sucha, namoczoną dzień wcześniej) zalewamy świeżą wodą i gotujemy 50 minut.
W garnku rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy na małym ogniu przez 3-4 minuty następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę tofu. Dusimy ok. 3 minuty.
Dodajemy passatę pomidorową, wszystkie przyprawy i gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie wrzucamy ugotowana fasolę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 10-15 minut.
Smacznego!
Autor: Córka
Pysznosci <3
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy. :)
Usuńczym się różni passata pomidorowa od przecieru pomidorowego ?
OdpowiedzUsuńPassata pomidorowa ma inną konsystencję od przecieru. Przecier jest bardziej gęsty (bardziej odparowany) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń