Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 18 listopada 2016

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Dzisiaj mamy dla Was fasolkę po bretońsku w wersji bezmięsnej. Idealnie zrównoważone smakowo danie, które zachwyci niejednego wielbiciela tej potrawy, podawanej w tradycyjnej formie.
W wersji bezmięsnej fasolka podana została w towarzystwie tofu, najlepiej wędzonego. 
Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt.
Spróbujcie sami!!



FASOLKA PO BRETOŃSKU 

Składniki:
  • ok. 60-70 dag świeżej fasoli Jaś lub ok. 30-40 dag suchej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3- 4 szklanki dobrej passaty pomidorowej 
  • 1,5 kostki wędzonego tofu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czerwonej czubricy (jeżeli mamy)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę (jeżeli była sucha, namoczoną dzień wcześniej) zalewamy świeżą wodą i gotujemy 50 minut.

W garnku rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy na małym ogniu przez 3-4 minuty następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę tofu. Dusimy ok. 3 minuty.

Dodajemy passatę pomidorową, wszystkie przyprawy i gotujemy około 10 minut.

Po tym czasie wrzucamy ugotowana fasolę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 10-15 minut.

Smacznego!








Autor: Córka

5 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czym się różni passata pomidorowa od przecieru pomidorowego ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Passata pomidorowa ma inną konsystencję od przecieru. Przecier jest bardziej gęsty (bardziej odparowany) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń