Nic tylko próbować! Smacznego!
Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki
Składniki:
- 5 kromek chleba
- kilka zwykłych pomidorów lub około 20 pomidorków koktajlowych
- 2 żółte papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 garście roszponki
Chleb kroimy na kawałki grubości 2 cm, wrzucamy na blachę, polewamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy nasionami kopru włoskiego, oregano i szczyptą soli. Mieszamy dokładnie i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 8 minut. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy też papryki i pieczemy ok. 30 minut, do momentu aż skórka będzie lekko brązowa. Po upieczeniu paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Po kilku minutach wyjmujemy z woreczka paprykę, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie paseczki.
Do miski wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, kapary, wyciśnięty czosnek, listki bazylii oraz przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem winnym i pozostałą oliwą. Dodajemy grzanki i bardzo dokładnie mieszamy, lekko uciskając. Na końcu dodajemy roszponkę i posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Sałatka świetnie nadaje się do zabrania do pracy jako drugie śniadanie lub wczesny obiad.
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz