Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 6 października 2015

Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami

"Jestem szczęśliwa, bo zjadłam dobre, zdrowe śniadanie.
 Jestem szczęśliwa, bo żyję.
 Jestem szczęśliwa, bo mam siebie za przyjaciela.
 Jestem szczęśliwa, bo świeci słońce.
 Jestem szczęśliwa, bo jestem szczęśliwa!:

Beata Pawlikowska -"Rok Dobrych myśli."



Dzisiaj mamy dla Was typowo jesienne danie. Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami.
Pysznie rozgrzewa od środka i dodaje energii, a dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Pamiętacie nasze sprawdzone sposoby na coraz dłuższe i zimniejsze dni? Zapraszamy tutaj.




Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami

Składniki:

  • 5 dużych liści jarmużu (jeżeli nie uda nam się kupić to możemy zastąpić szpinakiem -dwie duże garści)
  • 500 g dyni (najlepiej Hokkaido – nie wymaga obierania )
  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego lub 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. ½ kg świeżych pomidorów lub 1 puszka
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki kuminu


Przygotowanie:


Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia płuczemy, zalewamy nową wodą i gotujemy (około 30-40 minut).

Dynię kroimy w niedużą kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż płuczemy, odrywamy od łodyg i kroimy (podobnie szpinak)
W garnku rozgrzewamy masło lub olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut.

Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut.

Dodajemy ugotowaną ciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek. 

Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką).
Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu.


Smacznego!








Autor: Córka


Jesienne Superfoods Wegetariański obiad V Sposób na dynię 2015, Sposób na dynię 2015 Jesień pełna warzyw

2 komentarze: