Nawet taki śpioch, zmarzluch i amator siedzenia pod kilkoma warstwami kołder, koców, pierzyn jak ja na jesienne chodzenie po lesie otulonym jeszcze poranną mgłą, wilgocią i różnokolorowymi liśćmi chętnie się skusi. Patrzenie pod nogi, skupiona uwaga, nóż dzierżony w ręce - brzmi trochę jak scena z horroru - nieodzowne elementy wycieczek grzybiarzy. Takim wyprawom towarzyszy pewna atmosfera mistycyzmu, tajemniczości. To wspaniałe i niepowtarzalne uczucie. Dźwięki lasu o poranku, przyrody, która zdaje się budzić bardzo mozolnie tylko po to, żeby stwierdzić, że za chwilę trzeba będzie zasnąć na dłużej pod białym, zimnym puchem potrafią wyluzować i uspokoić duszę. Do tego radość znalezienia jadalnego okazu grzyba jest nie do opisania. Podobno każdy grzybiarz ma swoje miejsce w lesie, a raz zobaczony borowik, rydz, czy kurka musi zostać zebrany/a.W przeciwnym wypadku już go nie odnajdziemy.
Trzeba jednak wyraźnie powiedzieć, że z grzybami nie ma żartów jeżeli chodzi o jedzenie. Na tym fachu trzeba się naprawdę dobrze znać i nie mówię tutaj o wpisaniu kilku wyrazów do wyszukiwarki internetowej i ogarnięciu 5 pierwszych stron przedstawionych na liście wyników wyszukiwania. Grzyby mogą być pyszne, dobre, ale mogą też spowodować poważne powikłania zdrowotne. Dlatego też zabawa zabawą, ale jeżeli chodzi o zjedzenie grzyba zastanówmy się 3 razy (a nawet 4) nad źródłem jego pochodzenia.
Ostrzeżenie padło, dlatego możemy wracać do tematu przyjemniejszego - pałaszowania!, bo tak w moim przypadku można nazwać jedzenie grzybów. Moi Drodzy, jeżeli macie w pobliżu las, bór, nastawcie budziki na wczesną godzinę, ubierzcie się ciepło i ... brrrrrrr... na grzybobranie!
Mamy dla Was super przepis. Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym, bez dodatku śmietany. Pałaszujcie! :)
Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym
Składniki:
- 300 g makaronu razowego penne
- 60 g orzechów włoskich
- 300 g świeżych prawdziwków (mogą być mrożone)
- 2 średnie cebule
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- ½ szklanki białego wina wytrawnego,
- 60 g orzechów włoskich
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżych listków tymianku (ewentualnie ½ łyżeczki suszonych)
- ½ szklanki startego twardego sera typu parmezan
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Siekamy orzechy i prażymy na suchej patelni. Odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy.
Dodajemy pokrojone grzyby i wino. Po 1 minucie wlewamy bulion i gotujemy do momentu, aż grzyby będą miękkie.
Dodajemy orzechy i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy serem i posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz