Jestem szczęśliwa, bo żyję.
Jestem szczęśliwa, bo mam siebie za przyjaciela.
Jestem szczęśliwa, bo świeci słońce.
Jestem szczęśliwa, bo jestem szczęśliwa!:
Beata Pawlikowska -"Rok Dobrych myśli."
Dzisiaj mamy dla Was typowo jesienne danie. Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami.
Pysznie rozgrzewa od środka i dodaje energii, a dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne.
Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami
Składniki:
- 5 dużych liści jarmużu (jeżeli nie uda nam się kupić to możemy zastąpić szpinakiem -dwie duże garści)
- 500 g dyni (najlepiej Hokkaido – nie wymaga obierania )
- 1/2 szklanki ciecierzycy
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła klarowanego lub 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ok. ½ kg świeżych pomidorów lub 1 puszka
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- sól
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki kuminu
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia płuczemy, zalewamy nową wodą i gotujemy (około 30-40 minut).
Dynię kroimy w niedużą kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż płuczemy, odrywamy od łodyg i kroimy (podobnie szpinak)
W garnku rozgrzewamy masło lub olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut.
Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut.
Dodajemy ugotowaną ciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek.
Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką).
Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu.
Smacznego!
Autor: Córka
Danie skomponowane jak dla mnie!
OdpowiedzUsuńMagdalena, cała przyjemność po naszej stronie! :)
OdpowiedzUsuń