Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 10 września 2015

Kiszone patisony

Chlorella jest wyjątkową słodkowodną algą jednokomórkową o charakterystycznej zielonej barwie. Zawiera roślinne składniki odżywcze i koofaktory w odpowiednich proporcjach i o korzystnym wpływie na nasze zdrowie. W chlorelli stwierdzono wysokie stężenie chlorofilu (zielony barwnik), kwasów nukleinowych, aminokwasów, enzymów, witamin i minerałów.
 

http://www.conspiracionesocultas.es/?p=2139



Nie wolno mylić chlorelli ze spiruliną i algami niebieskozielonymi, które są prokariontami i należą do tej samej grypy biologicznej co bakterie. Chlorella posiada jądro komórkowe i zalicza się do eukariontów.


KORZYŚCI WYNIKAJĄCE ZE SPOŻYWANIA CHLORELLI:

1. Chlorella skutecznie odtruwa organizm z toksyn takich jak: ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy, insektycydy i polichlorowane bifenyle.

2. Chlorella stymuluje układ odpornościowy. Wykazano że chlorella pobudza produkcje interferonów. Pobudzają one aktywność makrofagów czyli komórek żernych. Makrofagi są dużymi komórkami, które otaczają i trawią substancje obce dla organizmu. Chlorella pobudza aktywność limfocytów T i makrofagów, zwiększając możliwość zwalczania przez układ odpornościowy ciał obcych, takich jak bakterie, wirusy, substancje chemiczne lub obce białka.

3. Chlorella jest pomocna w gojeniu ran i oparzeń, dzięki właściwością antybakteryjnym chlorofilu.

4. Chlorella jest skuteczna w zapaleniu trzustki, krwawieniu z dziąseł i przy ruszających się zębach oraz w zespole napięcia przedmiesiączkowego.

5. Chlorella może być także pomocna między innymi w polekowym uszkodzeniu wątroby, w zapobieganiu skutkom nadmiernego spożycia alkoholu, w zatruciach jelitowych, zaparciach i infekcjach wirusowych, chorobach wrzodowych i skórnych, alergiach, zapaleniu stawów, miażdżycy naczyń krwionośnych, podwyższonym poziomie cholesterolu, przy podwyższonym ciśnieniu tętniczym, przy problemach z sercem, w cukrzycy, przewlekłym zmęczeniu, w chorobach związanych z drożdżami Candida ( np. w zakażeniu dróg moczowych).

Chlorella może pochwalić się dużą zawartością białka, w tym znakomitą ilością aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi wyprodukować sobie sam. Zawiera również duże ilości witaminy A w postaci beta-karotenu.

Chlorella jest bogatym źródłem zielonego barwnika czyli chlorofilu.
Niedawno w badaniach nad chlorofilem nastąpił punkt zwrotny: wiele badań i raportów wskazuje, że chlorofil jest kolejną substancją pomocną w walce z nowotworami!

Chlorofil i rośliny bogate w w chlorofil często stosuje się w celu ograniczenia lub wyeliminowania nieprzyjemnych zapachów (np. z ust i jelit). Ponadto, ze względu na właściwości antybakteryjne, chlorofil może być stosowany w zaburzeniach równowagi flory bakteryjnej, gdy nieprzyjemne gazy powstają wskutek rozkładu pokarmu przez bakterie niepożądane w jelitach.

Z innej beczki stwierdzono, że czynnik wzrostu chlorelli, przyspiesza wzrost u dzieci

A na blogu niespodzianka! Przepis na pyszne kiszone patisony. Bardzo fajny, oryginalny smak.

Kiszone patisony

Składniki:
  • małe patisony
  • kawałek chrzanu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • koper
  • woda, sól

Przygotowanie:


Patisony, chrzan, czosnek i koper umieścić w słoiku z nakrętką lub w naczyniu do kiszenia ogórków (około 1,5 l).

Zalać przegotowaną schłodzoną wodą (1 łyżka soli na 1 litr wody).
Po 3-4 dniach ukiszone patisony będą gotowe do spożycia (im jest cieplej, tym proces kiszenia następuje szybciej).

Smacznego!










Autor: Córka



Wegetariański obiad V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz