Chlorella jest wyjątkową słodkowodną
algą jednokomórkową o charakterystycznej zielonej barwie. Zawiera roślinne składniki odżywcze
i koofaktory w odpowiednich proporcjach i o korzystnym wpływie na
nasze zdrowie. W chlorelli stwierdzono wysokie
stężenie chlorofilu (zielony barwnik), kwasów nukleinowych,
aminokwasów, enzymów, witamin i minerałów.
http://www.conspiracionesocultas.es/?p=2139
KORZYŚCI WYNIKAJĄCE ZE SPOŻYWANIA
CHLORELLI:
1. Chlorella skutecznie odtruwa
organizm z toksyn takich jak: ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy,
insektycydy i polichlorowane bifenyle.
2. Chlorella stymuluje układ
odpornościowy. Wykazano że chlorella pobudza produkcje
interferonów. Pobudzają one aktywność makrofagów czyli komórek
żernych. Makrofagi są dużymi komórkami, które otaczają i trawią
substancje obce dla organizmu. Chlorella pobudza aktywność
limfocytów T i makrofagów, zwiększając możliwość zwalczania
przez układ odpornościowy ciał obcych, takich jak bakterie,
wirusy, substancje chemiczne lub obce białka.
3. Chlorella jest pomocna w gojeniu
ran i oparzeń, dzięki właściwością antybakteryjnym chlorofilu.
4. Chlorella jest skuteczna w zapaleniu
trzustki, krwawieniu z dziąseł i przy ruszających się zębach
oraz w zespole napięcia przedmiesiączkowego.
5. Chlorella może być także pomocna
między innymi w polekowym uszkodzeniu wątroby, w zapobieganiu
skutkom nadmiernego spożycia alkoholu, w zatruciach jelitowych,
zaparciach i infekcjach wirusowych, chorobach wrzodowych i skórnych,
alergiach, zapaleniu stawów, miażdżycy naczyń krwionośnych,
podwyższonym poziomie cholesterolu, przy podwyższonym ciśnieniu
tętniczym, przy problemach z sercem, w cukrzycy, przewlekłym
zmęczeniu, w chorobach związanych z drożdżami Candida ( np. w
zakażeniu dróg moczowych).
Chlorella może pochwalić się dużą
zawartością białka, w tym znakomitą ilością aminokwasów
egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi
wyprodukować sobie sam. Zawiera również duże ilości witaminy A w
postaci beta-karotenu.
Chlorella jest bogatym źródłem zielonego barwnika czyli chlorofilu.
Niedawno w badaniach nad chlorofilem nastąpił punkt zwrotny: wiele badań i raportów wskazuje, że chlorofil jest kolejną substancją pomocną w walce z nowotworami!
Niedawno w badaniach nad chlorofilem nastąpił punkt zwrotny: wiele badań i raportów wskazuje, że chlorofil jest kolejną substancją pomocną w walce z nowotworami!
Chlorofil i rośliny bogate w w
chlorofil często stosuje się w celu ograniczenia lub wyeliminowania
nieprzyjemnych zapachów (np. z ust i jelit). Ponadto, ze względu na
właściwości antybakteryjne, chlorofil może być stosowany w
zaburzeniach równowagi flory bakteryjnej, gdy nieprzyjemne gazy
powstają wskutek rozkładu pokarmu przez bakterie niepożądane w
jelitach.
Z innej beczki stwierdzono, że czynnik
wzrostu chlorelli, przyspiesza wzrost u dzieci
A na blogu niespodzianka! Przepis na pyszne kiszone patisony. Bardzo fajny, oryginalny smak.
Kiszone patisony
Składniki:
A na blogu niespodzianka! Przepis na pyszne kiszone patisony. Bardzo fajny, oryginalny smak.
Kiszone patisony
Składniki:
- małe patisony
- kawałek chrzanu
- 3-4 ząbki czosnku
- koper
- woda, sól
Przygotowanie:
Patisony, chrzan, czosnek i koper umieścić w słoiku z nakrętką lub w naczyniu do kiszenia ogórków (około 1,5 l).
Zalać przegotowaną schłodzoną wodą (1 łyżka soli na 1 litr wody).
Po 3-4 dniach ukiszone patisony będą gotowe do spożycia (im jest cieplej, tym proces kiszenia następuje szybciej).
Smacznego!
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz