http://ebook4all.pl/ksiazki/polskie/18966-jaume-cabre-wyznaje.html
Po początkowym, niewielkim wysiłku, pozwalającym zorientować się w dość skomplikowanej strukturze tej książki, nie pozwalając sobie na zniechęcenie z powodu dużej ilości postaci, szybko przekonamy się, że książkę czyta się naprawdę łatwo.
Wbrew opiniom, że jest to bardzo ambitna pozycja, uważam, że bardziej taką udaje niż jest w rzeczywistości. Fabuła książki jest niby prosta - oto główny bohater wyznaje przed nami swoje życie, opowiada o rodzinie, miłości, poszukiwaniu samego siebie, pasji do nauki i skrzypiec... W jego wyznanie wplatają się jednak losy innych "grzeszników"... dzięki czemu docieramy do ich niezwykłych historii.
Przeniesiemy się razem z przeklętymi skrzypcami głównego bohatera w czasie i przestrzeni Europy, której historia jest historią zła. Odbędziemy podróż od czasów nowożytnych po współczesność. Powędrujemy przez Rzym, Barcelonę, Paryż, Niemcy.
"Wyznaję" nie jest thrillerem psychologicznym, a mimo to, trzyma czytelnika w napięciu do samego końca. Im dalej zapuszczamy się w świat Adriana , głównego bohatera, tym bardziej chcemy poznać zakończenie całej opowieści, a kiedy jesteśmy już niemal na ostatniej stronie, zostajemy przez autora kompletnie zaskoczeni.
Ciekawa jestem czy czytaliście i jak Wam się podobała!
A do dobrej książki danie całkiem wyjątkowe. Cukinie nadziewane farszem z dodatkiem suszonych pomidorów i orzechów włoskich.
Smacznego!
Cukinie nadziewane farszem z dodatkiem suszonych pomidorów i orzechów włoskich.
Składniki:
- 6-7 sztuk okrągłych cukinii (mogą być podłużne , wtedy wystarczą 3-4 sztuki)
- 8-9 szt. suszonych pomidorów w oleju
- 1 szklanka orzechów włoskich
- ¼ szklanki pestek dyni
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki płatków chili (ewentualnie ostrej papryki)
- 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do polania
- 4 -5 łyżek startego sera
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ (jeżeli pestki są duże to odrzucamy), siekamy i odkładamy na bok.
Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekamy przez 15 minut.
Orzechy i pestki dyni mielimy.
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy płatki chili, mieloną kolendrę, posiekany czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Wrzucamy pokrojoną cukinię, suszone pomidory oregano, rozmaryn, sól i pieprz. Podsmażamy około 2 minuty.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy zmielone orzechy i pestki dyni, posiekaną pietruszkę. Jeżeli to jest konieczne doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Wyjmujemy podpieczoną cukinię z piekarnika, wypełniamy przygotowanym farszem, skrapiamy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut.
Pod koniec pieczenia dodajemy starty ser.
Autor: Mama
Świetny farsz :) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńTo my dziękujemy za super akcję! :)
OdpowiedzUsuń