Książki Mojej Mamy

środa, 29 kwietnia 2015

Sałatka z rzodkiewki i awokado

Zastanawialiście się kiedyś nad kwintesencją gotowania? Czasem najprostsze potrawy, bez zbędnego kombinowania, smakują najlepiej. Weźcie ulubione składniki, zmieszajcie je ze sobą. Pobawcie się smakiem, puśćcie wodze fantazji! Stwórzcie coś, co będzie odzwierciedleniem Waszego smakowego "ja". Zaufajcie swoim zmysłom. Do dzieła! :)




U nas prosta mieszanka- idealna na drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Świetne połączenie smaków i kolorów. Rzodkiewka smakuje nie tylko jako dodatek do twarożku ale również w trochę niecodziennych zestawieniach np. w połączeniu z maślanym awokado i rukolą, a wszystko polane lekkim sosem i posypane prażonym słonecznikiem. Taka sałatka powinna zadowolić niejedno podniebienie.

czwartek, 23 kwietnia 2015

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Za oknem piękne słońce. Natura budzi się do życia. Wszystko dookoła nabiera kolorów. Nie inaczej jest na naszych talerzach. Danie w barwach włoskiej flagi. Aromatycznie i bardzo smacznie. Do tego ta soczysta zieleń szpinaku. Mniammmm!! 


wtorek, 21 kwietnia 2015

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą

"Dobrze, wyjdę za pana za mąż, jeśli mi pan przyrzeknie, że nie będę musiała jeść bakłażanów." 
 - Gabriel García Márquez (z książki Miłość w czasach zarazy) 


A my bakłażany lubimy i często wykorzystujemy to ciekawe warzywo w naszych potrawach! Dzisiaj makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą - w sam raz na szybki obiad! :) 

środa, 15 kwietnia 2015

Dorsz w cieście francuskim

W Polsce jest wielu świetnych pisarzy. Następcy wielkich autorytetów i autorów bestsellerowych pozycji pewnie wchodzą na rynek wydawniczy ciekawymi pozycjami. Nie dawno do ich grona dołączyła Paulina Wilk. I to w jakim stylu!

http://culture.pl/pl/dzielo/paulina-wilk-lalki-w-ogniu-opowiesci-z-indii

wtorek, 14 kwietnia 2015

Koktajl bananowo-czekoladowy

Smaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów. 



wtorek, 7 kwietnia 2015

Pasztet warzywno-orzechowy

Wielkanoc! Piękny czas, który zwiastuje wiosnę, cieplejsze dni, krótkie rękawy, więcej zieleni. 40-dniowy Wielki Post ma swoje zwieńczenie w Wielką Niedzielę, która dla wszystkich chrześcijan jest najważniejszym świętem w całym roku. To najbardziej radosna chwila, która jest ewidentnym kontrastem dla wielkopostnych postanowień mających na celu przede wszystkim wstrzemięźliwość od różnych uciech.




piątek, 3 kwietnia 2015

Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych!

Barwienie jajek to nie tylko wieloletnia tradycja, ale przede wszystkim mnóstwo dobrej zabawy!

Poniżej, przedstawiamy Wam nasze sposoby na naturalne barwniki, które możemy samodzielnie przygotować bez dodatku chemicznych uzdatniaczy. Spróbujcie, naprawdę szkoda jajek, żeby zażywały kąpieli w sztucznych, pełnych chemii barwnikach, kupionych w supermarkecie.

http://robotkowo.pl/category/robotki-reczne-2/


czwartek, 2 kwietnia 2015

Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy

"Dobry chrzan, ale nie sam."


Roślina, która kojarzy nam się bezsprzecznie ze Świętami Wielkiej Nocy. Jej ostry smak, modyfikowany różnymi dodatkami - fantastycznie pasuje do wielu potraw.
Chrzan,  oprócz wiadomych walorów smakowych, posiada wiele prozdrowotnie działających substancji, które od wiek wieków służyły człowiekowi za naturalne farmaceutyki.