Książki Mojej Mamy

wtorek, 21 kwietnia 2015

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą

"Dobrze, wyjdę za pana za mąż, jeśli mi pan przyrzeknie, że nie będę musiała jeść bakłażanów." 
 - Gabriel García Márquez (z książki Miłość w czasach zarazy) 


A my bakłażany lubimy i często wykorzystujemy to ciekawe warzywo w naszych potrawach! Dzisiaj makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą - w sam raz na szybki obiad! :) 


Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą
Składniki:
  • 250 g surowego makaronu orzo
  • 1 bakłażan
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 kula sera mozzarella (125 g)
  • 3/4 puszki pomidorów
  • 2 łyżki startego parmezanu (albo innego tego typu sera) + 1 do posypania zapiekanki
  • 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2-3 pomidory
Przygotowanie:

Kroimy bakłażana w małą kostkę, marchewkę i seler w plasterki, cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy bakłażana, smażymy na dość dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 7 minut, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.

Na patelnię wlewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i seler i smażymy kolejne 8 minut. 
 
Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 4 minuty.

Dodajemy pomidory z puszki i makaron orzo. Smażymy 3 minuty.

Wlewamy bulion, dodajemy usmażonego bakłażana, rozdrobnioną na mniejsze kawałki mozzarellę, parmezan, suszone zioła, sól i pieprz.

Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20x30 cm.
Na wierzch zapiekanki układamy pokrojone w plastry pomidory, posypujemy pozostałym parmezanem.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 35-40 minut.

Smacznego!
























Autor: Mama

4 komentarze: