Za oknem piękne słońce. Natura budzi się do życia. Wszystko dookoła nabiera kolorów. Nie inaczej jest na naszych talerzach. Danie w barwach włoskiej flagi. Aromatycznie i bardzo smacznie. Do tego ta soczysta zieleń szpinaku. Mniammmm!!
Makaron
ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
Gotujemy makaron al dente.
Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 2 minuty (tylko do zwiędnięcia liści). Doprawiamy solą, pieprzem, czubricą, i przekładamy do miski.
Na czystą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek (nie pozwalamy aby się przypalił, ponieważ będzie gorzki).
Dodajemy pokrojone suszone pomidory, wraz z 3 łyżkami oleju, następnie szpinak a po chwili makaron. Smażymy jeszcze 2 minuty.
Makaron nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem a na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
Smacznego!
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.htmlSkładniki:
- 3 garści szpinaku
- ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju
- 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany)
- 150- 200 g sera feta
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw do grilla)
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
- 3 łyżki parmezanu lub innego dojrzałego sera
Gotujemy makaron al dente.
Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 2 minuty (tylko do zwiędnięcia liści). Doprawiamy solą, pieprzem, czubricą, i przekładamy do miski.
Na czystą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek (nie pozwalamy aby się przypalił, ponieważ będzie gorzki).
Dodajemy pokrojone suszone pomidory, wraz z 3 łyżkami oleju, następnie szpinak a po chwili makaron. Smażymy jeszcze 2 minuty.
Makaron nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem a na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
Smacznego!
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz