Zastanawialiście się kiedyś nad kwintesencją gotowania? Czasem najprostsze potrawy, bez zbędnego kombinowania, smakują najlepiej. Weźcie ulubione składniki, zmieszajcie je ze sobą. Pobawcie się smakiem, puśćcie wodze fantazji! Stwórzcie coś, co będzie odzwierciedleniem Waszego smakowego "ja". Zaufajcie swoim zmysłom. Do dzieła! :)
U nas prosta mieszanka- idealna na drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Świetne połączenie smaków i kolorów. Rzodkiewka smakuje nie tylko jako dodatek do twarożku ale również w trochę niecodziennych zestawieniach np. w połączeniu z maślanym awokado i rukolą, a wszystko polane lekkim sosem i posypane prażonym słonecznikiem. Taka sałatka powinna zadowolić niejedno podniebienie.
Sałatka z rzodkiewki i awokado
z dodatkiem prażonego słonecznika
Składniki:
- 1 szklanka rukoli albo roszponki
- 1 duże miękkie awokado
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki musztardy
- awokado kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny.
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki podprażonego słonecznika
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Dodajemy
pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, rukolę albo roszponkę. Doprawiamy lekko solą
i pieprzem.
Całość
polewamy sosem z oliwy i musztardy a następnie posypujemy ziarnami słonecznika.
Smacznego
!
Autor: Mama
Ciekawe, intrygujące i kolorowe połączenie ;-) W takiej odsłonie awokado jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńAwokado musi być dojrzałe...wtedy idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. :)
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńI jest proste w przygotowaniu!
Usuńpyszna i zdrowa propozycja!
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html
Dziękuję, na pewno weźmiemy udział w konkursie. Pozdrawiamy. :)
Usuń