"Dobrze, wyjdę za pana za mąż, jeśli mi pan przyrzeknie, że nie będę musiała jeść bakłażanów."
- Gabriel García Márquez (z książki Miłość w czasach zarazy)
A my bakłażany lubimy i często wykorzystujemy to ciekawe warzywo w naszych potrawach! Dzisiaj makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą - w sam raz na szybki obiad! :)
Makaronowa
zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą
Składniki:
- 250 g surowego makaronu orzo
- 1 bakłażan
- 5 łyżek oliwy
- 4 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 kula sera mozzarella (125 g)
- 3/4 puszki pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu (albo innego tego typu sera) + 1 do posypania zapiekanki
- 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2-3 pomidory
Przygotowanie:
Kroimy
bakłażana w małą kostkę, marchewkę i seler w plasterki, cebulę
i czosnek drobno siekamy.
Na
patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy bakłażana, smażymy
na dość dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 7 minut,
następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na
patelnię wlewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i
seler i smażymy kolejne 8 minut.
Zmniejszamy
ogień, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 4 minuty.
Dodajemy
pomidory z puszki i makaron orzo. Smażymy 3 minuty.
Wlewamy
bulion, dodajemy usmażonego bakłażana, rozdrobnioną na mniejsze
kawałki mozzarellę, parmezan, suszone zioła, sól i pieprz.
Wszystko
przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20x30 cm.
Na
wierzch zapiekanki układamy pokrojone w plastry pomidory, posypujemy
pozostałym parmezanem.
Naczynie
wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i
pieczemy 35-40 minut.
Smacznego!
Autor: Mama
i ja uwielbiam bakłażany! dla mnie idealny obiad :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się! :) Smacznego!
OdpowiedzUsuńZapiekanka na bogato, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńA co! Jak szaleć to szaleć! :P
OdpowiedzUsuń