Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

piątek, 3 kwietnia 2015

Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych!

Barwienie jajek to nie tylko wieloletnia tradycja, ale przede wszystkim mnóstwo dobrej zabawy!

Poniżej, przedstawiamy Wam nasze sposoby na naturalne barwniki, które możemy samodzielnie przygotować bez dodatku chemicznych uzdatniaczy. Spróbujcie, naprawdę szkoda jajek, żeby zażywały kąpieli w sztucznych, pełnych chemii barwnikach, kupionych w supermarkecie.

http://robotkowo.pl/category/robotki-reczne-2/


Aby przygotować samodzielnie roztwory barwników, mieszamy wybrany barwnik z tych podanych poniżej, dodajemy około 750 ml wody i 1,5 łyżki białego octu winnego. Jeśli potrzebujemy więcej wody do przykrycia barwionych jajek, dodajemy proporcjonalnie więcej octu.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedzamy.

1. Barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków.
2. Barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody)
3. Barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul).
4. Barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty.
5. Barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy.

Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika).  Dodatkowo,  po ostudzeniu warto nasmarować jajka tłuszczem, aby nabrały pięknego blasku.

Można również eksperymentować. Przede wszystkim z czasem moczenia jajek w konkretnym barwniku, temperaturą wody (im wyższa tym barwa intensywniejsza) oraz łączeniem dwóch barwników w celu uzyskania nowych kolorów. I tak:

Kolor głęboko złoty: gotować jaja w roztworze kurkumy.
 
Kolor jasno żółty: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze kurkumy, 30 minut.

Kolor pomarańczowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.

Kolor jasno brązowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut.

Kolor jasno różowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.

Kolor jasno niebieski
: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut.

Kolor niebieski: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc.

Kolor lawendowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund.

Kolor francuski likier (żółto-zielony): namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund.

Kolor łososiowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.

Pomysły zaczerpnięte ze strony Marthy Stewart:
http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally

Do dzieła! :)

Autor: Córka 

4 komentarze: