Poniżej, przedstawiamy Wam nasze sposoby na naturalne barwniki, które możemy samodzielnie przygotować bez dodatku chemicznych uzdatniaczy. Spróbujcie, naprawdę szkoda jajek, żeby zażywały kąpieli w sztucznych, pełnych chemii barwnikach, kupionych w supermarkecie.
http://robotkowo.pl/category/robotki-reczne-2/
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedzamy.
1. Barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków.
2. Barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody)
3. Barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul).
4. Barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty.
5. Barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy.
Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika). Dodatkowo, po ostudzeniu warto nasmarować jajka tłuszczem, aby nabrały pięknego blasku.
Można również eksperymentować. Przede wszystkim z czasem moczenia jajek w konkretnym barwniku, temperaturą wody (im wyższa tym barwa intensywniejsza) oraz łączeniem dwóch barwników w celu uzyskania nowych kolorów. I tak:
Kolor głęboko złoty: gotować jaja w roztworze kurkumy.
2. Barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody)
3. Barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul).
4. Barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty.
5. Barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy.
Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika). Dodatkowo, po ostudzeniu warto nasmarować jajka tłuszczem, aby nabrały pięknego blasku.
Można również eksperymentować. Przede wszystkim z czasem moczenia jajek w konkretnym barwniku, temperaturą wody (im wyższa tym barwa intensywniejsza) oraz łączeniem dwóch barwników w celu uzyskania nowych kolorów. I tak:
Kolor głęboko złoty: gotować jaja w roztworze kurkumy.
Kolor jasno żółty: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze kurkumy, 30 minut.
Kolor pomarańczowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Kolor jasno brązowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut.
Kolor jasno różowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
Kolor jasno niebieski: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut.
Kolor niebieski: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc.
Kolor lawendowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund.
Kolor francuski likier (żółto-zielony): namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund.
Kolor łososiowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Pomysły zaczerpnięte ze strony Marthy Stewart:
http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally
Do dzieła! :)
Autor: Córka
Kolor pomarańczowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Kolor jasno brązowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut.
Kolor jasno różowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
Kolor jasno niebieski: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut.
Kolor niebieski: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc.
Kolor lawendowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund.
Kolor francuski likier (żółto-zielony): namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund.
Kolor łososiowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Pomysły zaczerpnięte ze strony Marthy Stewart:
http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally
Do dzieła! :)
Autor: Córka
śliczne te jajeczka!
OdpowiedzUsuńDokładnie, też tak uwazam :) No i zdrowe, szkoda, ze ten post znalazłem dopiero teraz :///
UsuńNic straconego na przyszły rok! :)
Usuń:) I łatwe do zrobienia!
OdpowiedzUsuń