Książki Mojej Mamy

wtorek, 14 kwietnia 2015

Koktajl bananowo-czekoladowy

Smaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów. 






Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat.

Owoc smaczliwki, nazywany również gruszką awokado lub gruszką aligatora, to prawdziwa bomba witaminowa!! Znajdziemy w nim bardzo dużo witaminy A, B1, B2, B6, C, E, PP, K i H oraz kwasu pantotenowego.  

Jest również bogatym źródłem wapnia, potasu, fosforu i kwasu foliowego. Jak na owoc, jest dość kaloryczny, gdyż 100 g to 221 kcal!!

Owoc awokado wymieniany jest także jako bogate źródło błonnika, który reguluje perystaltykę i pasaż jelitowy (optymalna dawka dobowa to około 35 g).

Wykorzystanie tego cennego składnika w kuchni, wiąże się z tym, że w awokado znajdziemy duże ilości kwasów tłuszczowych, zwłaszcza łatwo przyswajalnych przez organizm kwasów jednonienasyconych oraz omega-3. Z tego też względu, owoc ten polecany jest osobom cierpiącym na miażdżycę,  z podwyższonym cholesterolem, z nadciśnieniem tętniczym (30% więcej potasu niż w bananach) oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. 
Odwar przygotowany z awokado, działa leczniczo przy problemach żołądkowo-jelitowych, wykazuje również działanie przeciwrobacze. 

Dzięki zawartości witaminy A i E, owoc ten wykorzystywany jest bardzo chętnie w kosmetyce, w celu regeneracji zmęczonej cery oraz łagodzeniu podrażnień skóry (zwłaszcza po zbyt intensywnych kąpielach słonecznych). 
Awokado zawiera dużą dawkę luteiny (karotenoidu) - przeciwutleniacza, który chroni oczy przed rozwojem zaćmy i zwyrodnieniami plamki żółtej. Poprawia ostrość widzenia. 

Zawarta w tym owocu miedź, polecana jest osobom chorującym na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów jako potencjalny czynnik regulujący pracę enzymów wątroby i powodujący ustępowanie stłuszczenia. Trwają badania nad wpływem substancji zawartych w awokado na wirus wątrobowy HCV i przy terapii wirusowego zapalenia wątroby typu C.  Awokado, wraz z swoimi fitozwiązkami (polifenolami i flawonoidami) wykazuje działanie przeciwzapalne. Chroni przed nowotworem prostaty i rakiem piersi. 

Uważa się, że awokado ma zbawienny wpływ na nasz mózg i skutecznie zapobiega chorobie Alzheimera (dzięki współdziałaniu nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E). Witamina B6 oraz kwas foliowy, pomagają regulować homocysteinę, która - gdy jest jej za dużo-informuję nam o złym stanie naszego serducha.  Kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet planujących ciążę lub już w niej będących, reguluję powstawanie narządów i pomaga przy rozwoju układu nerwowego oraz mózgu małego człowieka. 

Dobrą wiadomością jest to, że jak na razie nie ma awokado genetycznie modyfikowanego, co oznacza, że  teoretycznie kupując ten owoc w sklepie dostajemy pełnowartościowy produkt ze śladowa ilością pestycydów.

Jak jeść awokado?
Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny. 

Jak wyhodować swoje własne awokado z pestki?
To dziecinnie łatwe! Najpierw namaczamy pestkę przez około 12h, a później wkładamy do ziemi. Systematycznie podlewamy. Awokado hodowane w dobrych warunkach zakwitnie i zaowocuje po 4-6 latach. Owoce dojrzewają długo, bo ok. 6-8 miesięcy. Roślina będzie owocować co najmniej przez 50 lat.  Moja wygląda już tak:






W Meksyku z awokado przyrządzają pyszne guacamole, w Brazylii kuszą koktajle mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate). Japonia kusi wegetariańskim sushi. Eksperci uważają go za tzw. pożywienie doskonałe (z ang, superfood).  Smaczne jest nawet z dodatkiem soli i soku z cytryny lub oliwą z oliwek. Nie ważne w jaki sposób, ale spożywajmy awokado. Wybierzmy taki, który nam smakuje i pasuje najbardziej!

A na blogu koktajl bananowo-czekoladowywykorzystaniem tego niezwykłego owocu!
Inne koktajle znajdziecie tutaj!



Koktajl bananowo-czekoladowy 
 
Składniki:
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 1 banan
  • ½ gruszki (ewentualnie banana)
  • ½ awokado
  • 1 łodyga selera naciowego lub garść listków szpinaku
  • 3 łyżeczki surowego kakao
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy.














Autor: Córka

2 komentarze: