Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat.
Owoc smaczliwki, nazywany również gruszką awokado lub gruszką aligatora, to prawdziwa bomba witaminowa!! Znajdziemy w nim bardzo dużo witaminy A, B1, B2, B6, C, E, PP, K i H oraz kwasu pantotenowego.
Jest również bogatym źródłem wapnia, potasu, fosforu i kwasu foliowego. Jak na owoc, jest dość kaloryczny, gdyż 100 g to 221 kcal!!
Owoc awokado wymieniany jest także jako bogate źródło błonnika, który reguluje perystaltykę i pasaż jelitowy (optymalna dawka dobowa to około 35 g).
Wykorzystanie tego cennego składnika w kuchni, wiąże się z tym, że w awokado znajdziemy duże ilości kwasów tłuszczowych, zwłaszcza łatwo przyswajalnych przez organizm kwasów jednonienasyconych oraz omega-3. Z tego też względu, owoc ten polecany jest osobom cierpiącym na miażdżycę, z podwyższonym cholesterolem, z nadciśnieniem tętniczym (30% więcej potasu niż w bananach) oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.
Odwar przygotowany z awokado, działa leczniczo przy problemach żołądkowo-jelitowych, wykazuje również działanie przeciwrobacze.
Dzięki zawartości witaminy A i E, owoc ten wykorzystywany jest bardzo chętnie w kosmetyce, w celu regeneracji zmęczonej cery oraz łagodzeniu podrażnień skóry (zwłaszcza po zbyt intensywnych kąpielach słonecznych).
Awokado zawiera dużą dawkę luteiny (karotenoidu) - przeciwutleniacza, który chroni oczy przed rozwojem zaćmy i zwyrodnieniami plamki żółtej. Poprawia ostrość widzenia.
Zawarta w tym owocu miedź, polecana jest osobom chorującym na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów jako potencjalny czynnik regulujący pracę enzymów wątroby i powodujący ustępowanie stłuszczenia. Trwają badania nad wpływem substancji zawartych w awokado na wirus wątrobowy HCV i przy terapii wirusowego zapalenia wątroby typu C. Awokado, wraz z swoimi fitozwiązkami (polifenolami i flawonoidami) wykazuje działanie przeciwzapalne. Chroni przed nowotworem prostaty i rakiem piersi.
Uważa się, że awokado ma zbawienny wpływ na nasz mózg i skutecznie zapobiega chorobie Alzheimera (dzięki współdziałaniu nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E). Witamina B6 oraz kwas foliowy, pomagają regulować homocysteinę, która - gdy jest jej za dużo-informuję nam o złym stanie naszego serducha. Kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet planujących ciążę lub już w niej będących, reguluję powstawanie narządów i pomaga przy rozwoju układu nerwowego oraz mózgu małego człowieka.
Dobrą wiadomością jest to, że jak na razie nie ma awokado genetycznie modyfikowanego, co oznacza, że teoretycznie kupując ten owoc w sklepie dostajemy pełnowartościowy produkt ze śladowa ilością pestycydów.
Jak jeść awokado?
Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Jak wyhodować swoje własne awokado z pestki?
To dziecinnie łatwe! Najpierw namaczamy pestkę przez około 12h, a później wkładamy do ziemi. Systematycznie podlewamy. Awokado hodowane w dobrych warunkach zakwitnie i zaowocuje po 4-6 latach. Owoce dojrzewają długo, bo ok. 6-8 miesięcy. Roślina będzie owocować co najmniej przez 50 lat. Moja wygląda już tak:
W Meksyku z awokado przyrządzają pyszne guacamole, w Brazylii kuszą koktajle mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate). Japonia kusi wegetariańskim sushi. Eksperci uważają go za tzw. pożywienie doskonałe (z ang, superfood). Smaczne jest nawet z dodatkiem soli i soku z cytryny lub oliwą z oliwek. Nie ważne w jaki sposób, ale spożywajmy awokado. Wybierzmy taki, który nam smakuje i pasuje najbardziej!
A na blogu koktajl bananowo-czekoladowy z wykorzystaniem tego niezwykłego owocu!
Inne koktajle znajdziecie tutaj!
Koktajl
bananowo-czekoladowy
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
- 1 banan
- ½ gruszki (ewentualnie banana)
- ½ awokado
- 1 łodyga selera naciowego lub garść listków szpinaku
- 3 łyżeczki surowego kakao
- 1
łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki
wkładamy do blendera i miksujemy.
Autor: Córka
Mniam, przepadam za awokado :)
OdpowiedzUsuńJa też!! Idealny substytut masełka! :)
OdpowiedzUsuń