Nie ukrywam jednak, że najbardziej lubię to, które przygotowuję samodzielnie w domu. Sporządzone na winie półsłodkim z dodatkiem świeżych aromatycznych przypraw smakuje najlepiej. Zdradzę Wam przepis na wyśmienite rozgrzewające grzane winko według Mojego Osobistego Mistrza Wina Grzanego. :)
Przepis na wyjątkowe wino grzane
- 1 litr półsłodkiego wina czerwonego
- 1 pomarańcza
- 2 jabłka
- cukier brązowy (w razie potrzeby)
- goździki
- gwiazdka anyżu
- kardamon (nie mielony)
- laska cynamonu
- imbir (świeży, kandyzowany lub w syropie)
- orzechy laskowe
Do niezbyt dużego garnka wlewamy wino, dodajemy skórkę pomarańczy (bez białej dolnej części, aby nie było czuć goryczy). Następnie kroimy pomarańcze i jabłka na niezbyt duże kawałeczki i wrzucamy do wina. Dodajemy garść goździków, kardamon, anyż. Laskę cynamonu przekrawamy na pół, aby wydobyć z niej jak najwięcej aromatu. Wrzucamy kandyzowany imbir, aby dodać nieco rozgrzewających właściwości naszej i tak mocno "grzejącej" i dodającej rumieńców miksturze.
Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Nie gotujmy wina zbyt długo, gdyż wyparuje z niego cały alkohol. Według uznania, możemy dodać odrobinę brązowego cukru lub miodu.
Gotowego grzańca podajemy w wysokich szklankach z grubego szkła lub glinianych garnuszkach z dodatkiem orzechów laskowych (bądź migdałów). Możemy je wcześniej lekko podprażyć.
Gwarantuję - będziecie zachwyceni. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz