Keks żurawinowo-pistacjowy
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajo
- 150 g cukru (u mnie ksylitol)
- 240 ml maślanki
- 80 ml oleju (u mnie ryżowy)
- 1 łyżeczka dobrego proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstratu z wanilii (można pominąć)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
- 70 g grubo posiekanych pistacji
Składniki na lukier:
- 1,5 -2 łyżek gorącej wody
- 1/3 szkl. cukru pudru
- starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Do miski wlewamy maślankę, olej, dodajemy jajko, cukier, wanilię, skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane pistacje i przekrojone na pół owoce żurawiny. Lekko mieszamy.
Foremkę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy masłem, przekładamy ciasto, pieczemy w 170 stopniach C przez ok 60-70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest mokry pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Przestudzone ciasto smarujemy lukrem.
Smacznego!
Autor: Mama
Wygląda na bardzo pyszne, muszę takiego spróbować zrobić, bo dawno nic nie piekłam dobrego.
OdpowiedzUsuń