Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki:
- 5 łodyg cynamonu
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 5 kropli esencji waniliowej
- 1 łyżka miodu
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- skóra zdarta z połowy pomarańczy
Ciasto:
- 1 szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 5 kropli esencji waniliowej
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g oleju ryżowego lub roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Umyty rabarbar pokroić na małe kawałki, w garnku podgrzać ksylitol. Gdy będzie gorący dodać rabarbar i smażyć parę minut, dodać miód, esencję waniliową, przyprawy i skórkę z pomarańczy. Smażyć parę minut. Tak przygotowany sos przelać do tortownicy,
Jajka, cukier i cukier ubić na puszystą masę.
Dodać jogurt, olej oraz mąkę (wcześniej przesianą) oraz proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
Tak przegotowaną masę przekładamy na tortownicę wyłożoną rabarbarem.
Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż ciasto podrośnie i lekko się zarumieni.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć do góry dnem, posypać ewentualnie na wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego!
Autor: Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz