Korzystajmy z tego pięknego czasu i eksperymentujmy w kuchni. A co! Na wiosnę można. :)
Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków i orzechami
Składniki:
- 500 g małych młodych ziemniaków
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, a po przestygnięciu obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, mieszamy z siekanymi orzechami włoskimi, pokrojoną w pierścionki cebulą i natką pietruszki.
Dodajemy zmiażdżony z solą lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, po czym przyprawiamy sałatkę do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką.
Na końcu dokładnie mieszamy z sosem powstałym ze zmiksowania oliwy z sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy sałatkę posiekaną pietruszką.
Autor: Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz