Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 18 marca 2019

Muffinki korzenne z kremem z mascarpone


Wracamy z nowymi pomysłami,  nowymi smakami i jeszcze smaczniejszymi przepisami. Po dłuższej przerwie, podczas której gotowanie musiało przejść na drugi plan, w końcu możemy powrócić do tego co lubimy najbardziej- do tworzenia naszego wspólnego- Mojego i Mojej Mamy - rodzinnego Przpiśnika. 
Na początek puszyste muffinki korzenne z kremem mascarpone.




Muffinki korzenne z kremem z mascarpone

12 sztuk

Muffinki :
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej lub  rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g drobnego cukru (trzcinowego, kokosowego lub ksylitolu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2  jajka
  • 75 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 150 ml  jogurtu
  • 1 i 1/2 łyżka rumu (ewent. mleka)

Krem :
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 125 ml zimnejśmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego


Do dekoracji:
  • Owoce granatu

Przygotowanie

Do  miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę  do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon,  proszek do pieczenia,  sodę oraz odrobinę soli. Mieszamy.

Mleko z miodem, podgrzewamy do rozpuszczenia.

Olej i jogurt wlewamy do czystej miski, dodajemy jajka, rum lub mleko. Wlewamy mleko z miodem i wszystko miksujemy lub energicznie mieszamy.

Mokre składniki wlewamy do suchych i ponownie mieszamy lub miksujemy.

Gotowe ciasto nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami  i  wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.

W mikserze ubijamy (przez około 2 minuty) serek mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder . Pod koniec ubijania dodajemy cynamon..

Krem  wykładamy na muf finki i posypujemy owocami granatu.

Smacznego !








Autor: Mama i Ja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz