Wyjątkowy pomysł na obiad lub pożywny posiłek do lunchbox'a. Pełnoziarnisty makaron typu penne podany z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów, z dodatkiem zielonego brokuła i aromatycznego tuńczyka. Danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 200 g tuńczyka w sosie własnym
- 4 pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 250 g makaronu penne
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/3 szkl. parmezanu
- oliwa
- sól, pieprz
Gotujemy makaron al dente.
Sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Brokuła myjemy, dzielimy na małe kawałki i krótko gotujemy (ok. 3 minuty).
Na głęboką patelnie wlewamy oliwę i krótko podsmażamy drobno pokrojony czosnek, dodajemy pomidory, chili, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
Dodajemy brokuła i makaron a po chwili odcedzonego z wody tuńczyka.
Nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Autor: Mama
Kolejny sprytny sposób na przemycenie ryby do diety ;)!
OdpowiedzUsuń