Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

niedziela, 16 września 2018

Makaron z sosem pomidorowym, brokułami i tuńczykiem

Wyjątkowy pomysł na obiad lub pożywny posiłek do lunchbox'a. Pełnoziarnisty makaron typu penne podany z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów, z dodatkiem zielonego brokuła i aromatycznego tuńczyka. Danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. 




Makaron z sosem pomidorowym, brokułami i tuńczykiem

Składniki:

  • 1 duży brokuł 
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym 
  • 4 pomidory 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 250 g makaronu penne 
  • 1/3 łyżeczki płatków chili 
  • 1/3 szkl. parmezanu 
  • oliwa 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente.

Sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Brokuła myjemy, dzielimy na małe kawałki i krótko gotujemy (ok. 3 minuty).

Na głęboką patelnie wlewamy oliwę i krótko podsmażamy drobno pokrojony czosnek, dodajemy pomidory, chili, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.

Dodajemy brokuła i makaron a po chwili odcedzonego z wody tuńczyka.

Nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.



Smacznego!








Autor: Mama
Tysiąc twarzy pomidora

1 komentarz: