Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

środa, 4 lipca 2018

Tradycyjny włoski makaron z bakłażanem i pomidorami

Lato w pełni, dzisiaj propozycja na szybki i pożywny obiad po włosku. Pora roku zachęca do eksperymentowania ze świeżymi warzywami. Nie pozostaje nam więc nic innego jak korzystanie z dobroci tego co daje nam natura i próbowanie nowych smaków. 

Tradycyjny włoski makaron z bakłażanem i pomidorami 


Składniki na 2 osoby :
  • 1 duży bakłażan albo 2 małe 
  • 1 szkl. passaty pomidorowej 
  • ½ opakowania makaronu spaghetti 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1/2 papryczki chili 
  • 1i ½ łyżeczki ziół włoskich 
  • pęczek liści bazylii 
  • 4 – 5 łyżek oliwy 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • sól i  pieprz do smaku 
  • 3 łyżki parmezanu 

Przygotowanie:

Bakłażan kroimy na plastry a następnie na cieniutkie paseczki i smażymy na rozgrzanej oliwie (można wcześniej lekko posolić i chwilę poczekać aż zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy ocet i zioła.

Makaron gotujemy al dente.

Na oddzielną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i papryczkę chili, chwilę smażymy na małym ogniu, dodajemy passatę i podgrzewamy do momentu aż woda częściowo wyparuje.

Dodajemy bakłażany, chwilę dusimy, doprawiamy pieprzem.

Mieszamy makaron z sosem. Posypujemy tartym parmezanem i ozdabiamy bazylią.

Smacznego!




Autor: Mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz