Tradycyjny włoski makaron z bakłażanem i pomidorami
Składniki na 2 osoby :
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy na plastry a następnie na cieniutkie paseczki i smażymy na rozgrzanej oliwie (można wcześniej lekko posolić i chwilę poczekać aż zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy ocet i zioła.
Makaron gotujemy al dente.
Na oddzielną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i papryczkę chili, chwilę smażymy na małym ogniu, dodajemy passatę i podgrzewamy do momentu aż woda częściowo wyparuje.
Dodajemy bakłażany, chwilę dusimy, doprawiamy pieprzem.
Mieszamy makaron z sosem. Posypujemy tartym parmezanem i ozdabiamy bazylią.
Smacznego!
Składniki na 2 osoby :
- 1 duży bakłażan albo 2 małe
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- ½ opakowania makaronu spaghetti
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1i ½ łyżeczki ziół włoskich
- pęczek liści bazylii
- 4 – 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy na plastry a następnie na cieniutkie paseczki i smażymy na rozgrzanej oliwie (można wcześniej lekko posolić i chwilę poczekać aż zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy ocet i zioła.
Makaron gotujemy al dente.
Na oddzielną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i papryczkę chili, chwilę smażymy na małym ogniu, dodajemy passatę i podgrzewamy do momentu aż woda częściowo wyparuje.
Dodajemy bakłażany, chwilę dusimy, doprawiamy pieprzem.
Mieszamy makaron z sosem. Posypujemy tartym parmezanem i ozdabiamy bazylią.
Smacznego!
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz