Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Co jeść na śniadanie żeby mieć dużo energii? Poranny pośpiech często powoduje, że rezygnujemy z jedzenia tego jakże ważnego z perspektywy całego dnia posiłku. Bywa, że na pusty żołądek "wrzucamy" na szybko kromkę chleba i zalewamy wszystko zbawienną kawą, która podrażnia delikatną błonę śluzową naszego żołądka, powodując poważne choroby układu pokarmowego.
Prawda jest taka, że musimy zadbać przede wszystkich o dobre paliwo dla naszego organizmu. Śniadanie mistrzów powinno zawierać odpowiednią dawkę białka i węglowodanów, tak aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kalorii. Tylko wtedy będzie pożywne i odżywcze, dając tym samym siły na cały długi dzień.
Nasza propozycja? Batony owocowe z musem jabłkowym z polewą czekoladową. Spróbujcie sami!
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową
Składniki:
Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy na kawałki.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż się lekko zarumienią (około 20 minut). Jeszcze raz kroimy ciasto na kawałki i polewamy rozpuszczona na pzrze czekoladą.
Smacznego!
Autor: Mama
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki musu jabłkowego (3 jabłka podprażyć i zmiksować z odrobiną wody)
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki suchego maku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 2 łyżki oleju
- ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady
Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy na kawałki.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż się lekko zarumienią (około 20 minut). Jeszcze raz kroimy ciasto na kawałki i polewamy rozpuszczona na pzrze czekoladą.
Smacznego!
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz