Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 17 maja 2018

Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową

Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Co jeść na śniadanie żeby mieć dużo energii? Poranny pośpiech często powoduje, że rezygnujemy z jedzenia tego jakże ważnego z perspektywy całego dnia posiłku. Bywa, że na pusty żołądek "wrzucamy"  na szybko kromkę chleba i zalewamy wszystko zbawienną kawą, która podrażnia delikatną błonę śluzową naszego żołądka, powodując poważne choroby układu pokarmowego. 

Prawda jest taka, że musimy zadbać przede wszystkich o dobre paliwo dla naszego organizmu. Śniadanie mistrzów powinno zawierać odpowiednią dawkę białka i węglowodanów, tak aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kalorii. Tylko wtedy będzie pożywne i odżywcze, dając tym samym siły na cały długi dzień. 

Nasza propozycja? Batony owocowe z musem jabłkowym z polewą czekoladową. Spróbujcie sami! 



Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych 
  • 3/4 szklanki musu jabłkowego (3 jabłka podprażyć i zmiksować z odrobiną wody)
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów 
  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1/4 szklanki sezamu 
  • 1/2 szklanki słonecznika 
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 3 łyżki suchego maku 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki kardamonu 
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 
  • 2 łyżki oleju 
  • ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady 
Przygotowanie:

Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy.

Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy na kawałki.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż się lekko zarumienią (około 20 minut). Jeszcze raz kroimy ciasto na kawałki i polewamy rozpuszczona na pzrze czekoladą.

Smacznego!












Autor: Mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz