Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Dla innych kwintesencja lata. Prawdziwy kisiel ze świeżych owoców. U nas z czerwonych i pachnących porzeczek. Można go także przyrządzić z truskawek, malin lub innych sezonowych owoców.
Tak przygotowany lekki wakacyjny deser nie jest słodki, ponieważ zamiast cukru dodajemy syropu klonowego lub syropu z agawy.
Najlepiej smakuje na ciepło, ale z powodzeniem można się nim rozkoszować na zimno, w gorące lipcowe dni.
Kisiel z czerwonych porzeczek
Składniki na 3-4 osoby :
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki porzeczek, malin, truskawek itp. (u nas czerwona porzeczka)
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
W ½ szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
Do rondelka wlewamy pozostałą wodę, dodajemy słód i 1 szklankę owoców. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wlewamy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz.
Po chwili dodajemy drugą szklankę owoców. Mieszamy i wlewamy do salaterek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz