Babeczki jogurtowe z truskawkami
Składniki:
- 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno)
- łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii)
- 140 g cukru brązowego nierafinowanego
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów)
- szczypta soli
- 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek)
Przygotowanie:
Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej.
Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy.
Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami.
Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 25 minut.
Smacznego!
Smacznego!
Autor: Córka
Swietny pomysl :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowe babeczki (:
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam takie muffiny:)
OdpowiedzUsuńA jakie proste w przygotowaniu! Próbowałyście już Dziewczyny? :):) Prosimy o relację! :)
OdpowiedzUsuń