Książki Mojej Mamy

wtorek, 7 lipca 2015

Babeczki jogurtowe z truskawkami

Dzisiaj mamy dla Was typowo wakacyjny przepis. Łatwe w przygotowaniu i bardzo pożywne babeczki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem. Zostały zjedzone tak szybko, że ledwie udało nam się sfotografować trzy ostatnie sztuki! Łapcie przepis i do dzieła! 






Babeczki jogurtowe z truskawkami


Składniki:
  • 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno)
  • łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii)
  • 140 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów)
  • szczypta soli
  • 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek)
Przygotowanie:
Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej.
Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. 

Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy. 

Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami. 

Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami). 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 25 minut.


Smacznego!                      











                                    
Autor: Córka


                                                                        
Letnie oczyszczenie Lekkie i szybkie dania na upalne dni

4 komentarze: