Przed-wakacyjny, przed-urlopowy post.... Odpoczywajcie! Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami późną kolację. A ja lecę się pakować. Kierunek - Macedonia!!
Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi
pomidorami
z dodatkiem sera pleśniowego
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 7-8 suszonych pomidorów w oleju
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
- 50-100 g sera pleśniowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ szklanki listków bazylii
Kaszę jaglaną, wcześniej chwilę podprażoną na suchej patelni, żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy wodą w proporcji 1:2, lekko solimy, dodajemy kurkumę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 7 minut (kasza będzie jeszcze gotowana w potrawce).
Po ugotowaniu mieszamy widelcem i zostawiamy pod przykryciem.
Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy na średniej wielkości kawałki. Pora kroimy w półtalarki.
Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego pora, chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i dusimy około 15 minut.
Następnie dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty.
Dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pokrojone suszone pomidory.
Następnie wlewamy jogurt i dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Lekko mieszamy, przykrywamy na chwilę, żeby ser się rozpuścił.
Nakładamy na talerze i posypujemy listkami bazylii.
Smacznego!
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz