Książki Mojej Mamy

niedziela, 12 lipca 2015

Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami

Przed-wakacyjny, przed-urlopowy post.... Odpoczywajcie! Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami późną kolację. A ja lecę się pakować. Kierunek -  Macedonia!! 




Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi 
pomidorami
z dodatkiem sera pleśniowego


Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 7-8 suszonych pomidorów w oleju
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
  • 50-100 g sera pleśniowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ szklanki listków bazylii
Kaszę jaglaną, wcześniej chwilę podprażoną na suchej patelni, żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy wodą w proporcji 1:2, lekko solimy, dodajemy kurkumę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 7 minut (kasza będzie jeszcze gotowana w potrawce). 

Po ugotowaniu mieszamy widelcem i zostawiamy pod przykryciem.

Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy na średniej wielkości kawałki. Pora kroimy w półtalarki.

Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego pora, chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i dusimy około 15 minut. 

Następnie dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty.

Dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pokrojone suszone pomidory. 

Następnie wlewamy jogurt i dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Lekko mieszamy, przykrywamy na chwilę, żeby ser się rozpuścił.

Nakładamy na talerze i posypujemy listkami bazylii.

Smacznego!









Autor: Córka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz