Im młodsza, tym smaczniejsza. Można ja spożywać na surowo, smażyć jej kwiaty, gotować i piec. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera duże ilości witamin i minerałów. Mowa oczywiście o cukinii, inaczej zwanej kabaczkiem. warzywo to często stosowane jest w dietach odchudzających, odkwaszających i antyrakowych. powinni ją również pokochać wszyscy, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność, ze względu na działanie alkalizujące. Kupując cukinię, warto wybierać okazy nie dłuższe niż 30 cm o
błyszczącej nieuszkodzonej i pozbawionej plam skórce.
Mamy dla Was dzisiaj placuszki z cukinii z ziołami i serem feta. Szybki i łatwy sposób na letni obiad!
Mamy dla Was dzisiaj placuszki z cukinii z ziołami i serem feta. Szybki i łatwy sposób na letni obiad!
Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta
z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego
Składniki:
Placuszki:
- 700-750 g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii
- 200 g dobrego twardego sera feta
- 1 łyżka soli
- 2 jajka (lub 3 małe)
- 2 młode cebulki
- 2-3 ząbki czosnku
- 180-200g mąki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- sól, pieprz, mielona czerwona papryka do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sos:
- opakowanie jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki (do posypania)
Przygotowanie:
Sos: jogurt mieszamy z pokrojonym drobniutko lub przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cukinie myjemy, ścieramy na grubej tarce, solimy i zostawiamy na 20-25 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy z wody.
Następnie przekładamy do miski, dodajemy posiekane: cebulki, czosnek, pietruszkę, miętę, suszoną paprykę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto (placuszki mają być nieduże i nie bardzo grube). Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z sosem posypanym dymką lub szczypiorkiem i pokrojonym w ćwiartki pomidorem.
Smacznego!
Autor: Mama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz