Jedna szklanka quinoa dostarcza nam 30% dziennego zapotrzebowania na magnez.
Jest również doskonałym źródłem flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), charakteryzujących się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i antynowotworowymi.
W lecie to moja faworytka, łatwa w przygotowaniu. Lekka, ale sycąca. Pyszna, o lekko słonecznikowym smaku, stąd też często zastępuję nią ryż i kaszę. Niestety z powodu dość wysokiej ceny stosuję ją nie tak często jakbym chciała.
Kolejna propozycja na sałatkę z quinoą. Tym razem z bobem. Bardzo zachęcam do spróbowania !!
Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 3/4 szklanki quinoa
- 6-7 szt. pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 600 g bobu
sos winegret:
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka miodu albo syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Quinoa płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (na 1 porcję quinoa dajemy 2 porcje wody) przez około 15 minut. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez 10 minut. Przekładamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.
Na gotującą, osoloną wodę wrzucamy bób, gotujemy około 8 -9 minut od zagotowania. Odcedzamy i obieramy ze skórek.
Cebulę kroimy w cienkie krążki, pomidorki na połówki.
Mieszamy bób, cebulę, quinoa i pomidorki.
Przygotowujemy sos: do słoika wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, miód, sok z cytryny, sól, pieprz. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Autor: Mama
Smacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńsuper podanie komosy, prosto i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń