Książki Mojej Mamy

wtorek, 30 czerwca 2015

Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym

Jedliście kiedyś kaszę jaglaną z makaronem? Niby niezbyt oczywiste połączenie, a jakie pyszne. Więcej informacji o Królowej kasz znajdziecie tutaj.  Zapraszamy do stołu!




Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym

(z dodatkiem pulpetów z kaszy jaglanej)


Składniki na pulpety:
  • ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula
  • 6 suszonych pomidorów w oleju + 1 łyżki oleju spod pomidorów)
  • 1/3 łyżeczki czerwonej czubricy (ewentualnie czerwonej papryki)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 – 5 łyżek oleju
Składniki na sos:
  • 7 dużych pomidorów
  • 1 duży bakłażan
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oleju
  • ½ szklanki wody

+ makaron spaghetti

Przygotowanie:

Uprażoną przez chwilę na suchej patelni kaszę (ja robię to zawsze zaraz po zakupie kaszy, pozbawiając ją w ten sposób naturalnej goryczki) zalewamy wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2), lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (od zagotowania). Zostawiamy do wystudzenia.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety do momentu, aż będą miały ładny złoty kolor.

Umytego bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odkładamy na 15-20 minut. Po tym czasie lekko ugniatając odsączamy z wody.

Pomidory nacinamy, sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy odsączony z wody bakłażan i smażymy 10 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i cebulę, przykrywamy i dusimy następne 10 minut. W trakcie duszenia dolewamy około ½ szklanki wody a pod koniec dodajemy posiekany czosnek, cynamon, oregano, sól, pieprz i cukier. Zdejmujemy z gazu.

Do przestudzonej kaszy dodajemy drobno pokrojone: suszone pomidory i cebulę, czubricę, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i wilgotnymi rękami lepimy pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Ugotowany makaron spaghetti, wykładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowo-bakłażanowym, na wierzchu układamy pulpety i posypujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z najlepszymi o tej porze roku, świeżo ukiszonymi ogórkami małosolnymi.

Zamiast makaronu do sosu możemy podać świeże pieczywo.


Smacznego!








Autor: Mama Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz: