Książki Mojej Mamy

czwartek, 25 czerwca 2015

Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami

Dzisiaj mamy dla Was przepyszną i pożywną fasolkę szparagową z dodatkiem czerwonej cebuli, ryżu i pomidorów. Idealny pomysł na czerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu.
Nic tylko się zajadać! :)



Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami

Składniki:
  • 700 g fasolki szparagowej
  • 6-7 sztuk pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki ryżu arborio do risotto
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę. Gotujemy około 13 minut. Odcedzamy wodę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w cienkie krążki cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy ryż arborio i podsmażamy przez 2 minuty, co chwilę mieszając.

Wlewamy partiami podgrzany bulion i gotujemy pod przykryciem przez około 17-20 minut, do momentu aż ryż całkowicie wchłonie bulion.

Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz i podsmażamy na maśle przez około 5 minut.

Do ugotowanego ryżu dodajemy fasolkę, podgrzewamy przez około 1-2 minuty.

Następnie dodajemy podsmażone pomidory i delikatnie wszystko mieszamy .

Podajemy posypane posiekaną pietruszką.


Smacznego!









Autor: Mama

Letnie oczyszczenie

2 komentarze: