Dzisiaj mamy dla Was przepyszną i pożywną fasolkę szparagową z dodatkiem czerwonej cebuli, ryżu i pomidorów. Idealny pomysł na czerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu.
Nic tylko się zajadać! :)
Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami
Składniki:
- 700 g fasolki szparagowej
- 6-7 sztuk pomidorów
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki ryżu arborio do risotto
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę. Gotujemy około 13 minut. Odcedzamy wodę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w cienkie krążki cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy ryż arborio i podsmażamy przez 2 minuty, co chwilę mieszając.
Wlewamy partiami podgrzany bulion i gotujemy pod przykryciem przez około 17-20 minut, do momentu aż ryż całkowicie wchłonie bulion.
Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz i podsmażamy na maśle przez około 5 minut.
Do ugotowanego ryżu dodajemy fasolkę, podgrzewamy przez około 1-2 minuty.
Następnie dodajemy podsmażone pomidory i delikatnie wszystko mieszamy .
Podajemy posypane posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Autor: Mama
Smacznie! ;-)))
OdpowiedzUsuńI zdrowo! :)
OdpowiedzUsuń