Za oknem w końcu trochę śniegu. Jest biało i mroźno, a nasze organizmy potrzebują wewnętrznego ogrzania. Najlepiej działają rozgrzewające zupy, najlepiej z dodatkiem dużej ilości aromatycznych przypraw.
Harira podbiła nasze smaki. Ta marokańska potrawa kusi zapachem kolendry i kuminu rzymskiego, a dodatek cynamonu, imbiru oraz papryki skutecznie pobudza nas do życia.
Spróbujcie sami!
Harira – aromatyczna i rozgrzewająca marokańska zupa
Składniki:
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą, dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub całą noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ciecierzycę do miękkości.
Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i cebulę w kostkę.
W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa oraz przyprawy i podsmażamy około 2-3 minuty.
Dodajemy pomidory (lub pomidory i passatę) i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy obie soczewice a następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka (około 25 minut). Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę.
Dekorujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego!
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
- 2 puszki pomidorów (lub 1 szklanka passaty pomidorowej+1 puszka pomidorów)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 4 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą, dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub całą noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ciecierzycę do miękkości.
Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i cebulę w kostkę.
W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa oraz przyprawy i podsmażamy około 2-3 minuty.
Dodajemy pomidory (lub pomidory i passatę) i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy obie soczewice a następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka (około 25 minut). Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę.
Dekorujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego!
Autor: Mama
Ta zupa jest cudowna, zwłaszcza zimą, tak jak piszesz - świetnie rozgrzewa.My posypujemy ją jeszcze natką pietruszki lub kolendry. Najwspanialsze jest to, że jest zupełnie bezboleśnie wegańska :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie. Też dodajemy kolendry. Coś zielonego zawsze musi być. :)
Usuń