Wielkanoc tuż tuż, podrzucamy najlepszy przepis na aromatyczny i smaczny żurek. Dla wegetarian i nie tylko. Przyrządzony na samodzielnie przygotowanym zakwasie, doprawiony wędzoną papryką i świeżym chrzanem smakuje wybornie. Polecamy!
Żurek dla wegetarian (i nie tylko)
Z puree ziemniaczanym
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ l żurku
- ok. 1/5 l wody
- 2-3 listki laurowe
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki chrzanu
- 5 łyżek jogurtu greckiego albo śmietany zwykłej lub sojowej
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 gałązki koperku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 70 dag ziemniaków
- 1 cebula
- ½ łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli.
Obrane, opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, 3 gałązki natki, 2 gałązki koperku, 2 ząbki czosnku) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól i oliwę zagotowujemy a następnie gotujemy 60 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki (można je również tylko porządnie umyć i gotować w skórkach a obrać po ugotowaniu), kroimy na większe kawałki, zalewamy wodę na wysokość 1/3 ziemniaków, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po tym czasie odcedzamy (obieramy) i przecieramy przez praskę.
Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle lub oliwie.
Odcedzamy warzywa i przyprawy przez sitko i do czystego wywaru wlewamy wymieszany w butelce żurek, dodajemy chrzan, majeranek i 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy.
Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę.
Na talerze nakładamy puree ziemniaczane, okraszamy cebulką i pozostałym koperkiem, wlewamy żurek.
Smacznego!
Autor: Mama
Wygląda ciekawie i smacznie. wegetarianką nie jestem, ale spróbowałabym z chęcią, nawet z ciekawości. Zdrowe i smaczne - to najważniejsze! Ja niewiele mam czasu na takie zdrowe gotowanie, ale zawsze jakaś opcja się znajdzie, można też przecież coś zamówić https://mrchef.pl/jak-to-dziala i nie chodzi to gotowe jedzenie, a składniki dokładnie odmierzone i opisane, żeby samemu ugotować.
OdpowiedzUsuń