Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

wtorek, 20 września 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

Fanom kryminałów prawniczych Remigiusz Mróz jest już zapewne doskonale znany. Jeżeli o mnie chodzi to jest to moje pierwsze spotkanie z tym autorem ale już wiem, że to dopiero początek znajomości. Po przeczytaniu „Kasacji” stwierdzam, że Mróz zasługuje na to aby go zaliczyć do grona pierwszej ligi polskich pisarzy.



„Kasacja” to rewelacyjny thriller sądowo-prawniczy kontynuujący najlepsze dzieła tego gatunku. Wiarygodna fabuła trzymająca w napięciu do ostatniej strony, wyraziści bohaterowie i pędząca, sprawnie prowadzona akcja.

No właśnie, główni bohaterowie - Chyłka i Kordian, najciekawsza para prawników z czołowej kancelarii w Polsce, mistrzowsko wykreowani, to oni zachwycili mnie najbardziej. Ich rozmowy pełne ciętych ripost i ironicznego poczucia humoru, nie mają sobie równych.

Syn znanego biznesmena zostaje oskarżony o zabicie dwóch osób. Spędza 10 dni zamknięty w swoim mieszkaniu w towarzystwie ciał zamordowanych osób. Sprawa wydaje się więc oczywista. Podejrzany o popełnienie morderstwa ze szczególnym okrucieństwem Piotr Langer prowadzi jednak własną grę, ani nie przyznając się do winy ani nie zaprzeczając, że jest mordercą. Jaka grę prowadzi?

Zapraszam Was gorąco do przeczytania kolejnego polskiego kryminału, napisanego w znakomitym stylu.


http://www.lustrorzeczywistosci.pl/2015/03/kasacja-remigiusz-mroz-thriller.html


A na deser pyszna wariacja czekoladowo-cukiniowa. 



Ciasto czekoladowe

Z cukinią i musem jabłkowym

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki startej cukinii (2 duże cukinie lub 3 średnie)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3-4 jabłka na mus jabłkowy (3 duże łyżki gotowego musu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 
Składniki na polewę:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i pozbawiamy miękkiego miąższu z pestkami (chyba, że cukinie są małe i młode to nie ma musimy tego robić) a następnie ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy z nadmiaru soku.

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda, kroimy na małe kawałeczki wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Dusimy około 10 minut. Studzimy.

W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, sól i cynamon, w drugiej jajka, cukier i mus jabłkowy. Następnie suche składniki przekładamy do mokrych i dokładnie mieszamy. Dodajemy startą cukinię a na końcu drobno posiekaną czekoladę.

Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 minut.

Na lekko przestudzone ciasto wylewamy polewę (czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy olej, wodę i mieszamy). Posypujemy płatkami migdałowymi

Smacznego!








Autor: Mama


11 komentarzy:

  1. Ciasta spróbowałabym z rozkoszą :)
    Choć fanką kryminałów nie jestem, o tym słyszałam już tyle dobrego, że chyba muszę w końcu sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto boskie, a co do książki, też kiedyś nie przepadałam za kryminałami,a teraz połykam prawie w jedną noc. :)

      Usuń
  2. Książka zapowiada się bardzo ciekawie, warto po nią sięgnąć. Z resztą po ciasto również :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetycznie wygląda. :-) Bardzo lubię czekoladowe ciasta - mają w sobie to coś. ;-)
    Zapraszam na swój blog w powijakach jeszcze, ale sie rozwijam. ;-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne połączenie składników.
    ciężko się oderwać od takiego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie połączenia ! i to w dodatku z czekoladą,to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń