„Kasacja” to rewelacyjny thriller sądowo-prawniczy kontynuujący najlepsze dzieła tego gatunku. Wiarygodna fabuła trzymająca w napięciu do ostatniej strony, wyraziści bohaterowie i pędząca, sprawnie prowadzona akcja.
No właśnie, główni bohaterowie - Chyłka i Kordian, najciekawsza para prawników z czołowej kancelarii w Polsce, mistrzowsko wykreowani, to oni zachwycili mnie najbardziej. Ich rozmowy pełne ciętych ripost i ironicznego poczucia humoru, nie mają sobie równych.
Syn znanego biznesmena zostaje oskarżony o zabicie dwóch osób. Spędza 10 dni zamknięty w swoim mieszkaniu w towarzystwie ciał zamordowanych osób. Sprawa wydaje się więc oczywista. Podejrzany o popełnienie morderstwa ze szczególnym okrucieństwem Piotr Langer prowadzi jednak własną grę, ani nie przyznając się do winy ani nie zaprzeczając, że jest mordercą. Jaka grę prowadzi?
Zapraszam Was gorąco do przeczytania kolejnego polskiego kryminału, napisanego w znakomitym stylu.
http://www.lustrorzeczywistosci.pl/2015/03/kasacja-remigiusz-mroz-thriller.html
A na deser pyszna wariacja czekoladowo-cukiniowa.
Ciasto czekoladowe
Z cukinią i musem jabłkowym
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej
- 2 jajka
- 2 szklanki startej cukinii (2 duże cukinie lub 3 średnie)
- 3/4 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
- 1/2 szklanki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3-4 jabłka na mus jabłkowy (3 duże łyżki gotowego musu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki płatków migdałowych
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i pozbawiamy miękkiego miąższu z pestkami (chyba, że cukinie są małe i młode to nie ma musimy tego robić) a następnie ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy z nadmiaru soku.
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda, kroimy na małe kawałeczki wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Dusimy około 10 minut. Studzimy.
W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, sól i cynamon, w drugiej jajka, cukier i mus jabłkowy. Następnie suche składniki przekładamy do mokrych i dokładnie mieszamy. Dodajemy startą cukinię a na końcu drobno posiekaną czekoladę.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 minut.
Na lekko przestudzone ciasto wylewamy polewę (czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy olej, wodę i mieszamy). Posypujemy płatkami migdałowymi
Smacznego!
Autor: Mama
Ciasta spróbowałabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńChoć fanką kryminałów nie jestem, o tym słyszałam już tyle dobrego, że chyba muszę w końcu sięgnąć :)
Ciasto boskie, a co do książki, też kiedyś nie przepadałam za kryminałami,a teraz połykam prawie w jedną noc. :)
UsuńKsiążka zapowiada się bardzo ciekawie, warto po nią sięgnąć. Z resztą po ciasto również :D
OdpowiedzUsuńPolecamy Patrycja. Obie atrakcje. :)
UsuńAle pychotka to ciasto !
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda. :-) Bardzo lubię czekoladowe ciasta - mają w sobie to coś. ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog w powijakach jeszcze, ale sie rozwijam. ;-)
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/
Bardzo dziękujemy za zaproszenie i do zobaczenia! :)
Usuńprzepyszne połączenie składników.
OdpowiedzUsuńciężko się oderwać od takiego ciasta ;)
Oj tak, zdecydowanie. :)
Usuńuwielbiam takie połączenia ! i to w dodatku z czekoladą,to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń