Książki Mojej Mamy

piątek, 21 października 2016

Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą

Szukacie czegoś na rozgrzanie? Mamy dla Was coś specjalnego. Ta wyśmienita zupa na pewno poprawi Wam humor. Kiedy zmarznięci, przewiani i generalnie nie za miło potraktowani przez "Panią Jesień", wrócicie po pracy do domu, z pewnością przyda się coś ciepłego.



Na rozgrzanie żołądka i całego organizmu: zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą. 


Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą
Rozgrzewa i smakuje wspaniale

Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szkl. drobno posiekanego jarmużu
  • 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki)
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1,5 szkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów 
  • ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:

Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie dodajemy kaszę jaglaną, pomidory, tymianek, imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy jarmuż, ciecierzyce i gotujemy jeszcze około 6 minut (jarmuż powinien być miękki).


Smacznego!





 Autor: Córka 


Jemy sezonowo! Jesień

1 komentarz: