Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą
Rozgrzewa i smakuje wspaniale
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 szkl. drobno posiekanego jarmużu
- 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów
- ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej
- 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- sól, pieprz
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka startego imbiru
- 5-6 szklanek bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie dodajemy kaszę jaglaną, pomidory, tymianek, imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy jarmuż, ciecierzyce i gotujemy jeszcze około 6 minut (jarmuż powinien być miękki).
Smacznego!
Autor: Córka
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń