Babka migdałowa
(bezglutenowa)
Składniki:
- 150 g migdałów bez skórek
- 4 kopiate łyżki mąki jaglanej*
- 7-8 łyżek cukru brązowego nierafinowanego
- 150 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Migdały mielimy.
Do miksera wlewamy masło, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy.
Następnie dodajemy migdały, mąkę, proszek, olejek migdałowy, startą skórkę z cytryny. Ponownie miksujemy.
Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 45-50 minut.
Smacznego!
* mąkę jaglaną można zastąpić mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej
Autor: Mama
Mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń