Książki Mojej Mamy

wtorek, 8 grudnia 2015

Pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek

Idealna na śniadanie, lunch i kolacje. Stanowi świetne dopełnienie naszego domowego chleba.
Pyszna pasta z cieciorki  dodatkiem zielonych oliwek. Musicie tego spróbować! :)



Pyszna pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek

Składniki:
  • 12 dużych zielonych oliwek
  • 1 i 1/3 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki tahini (ewentualnie 70 g podprażonych pestek dyni lub słonecznika)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 4-5 łyżek dobrego oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Do miksera wkładamy odcedzoną z wody cieciorkę, tahini, oliwki, czosnek, sok z cytryny i olej. 

Dokładnie miksujemy. Jeżeli pasta jest bardzo gęsta można dodać 1 łyżkę bardzo zimnej wody.

Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zieloną cebulkę i mieszamy.

Smacznego !








Autor: Córka


Kuchnia wegetariańska i wegańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz