Idealna na śniadanie, lunch i kolacje. Stanowi świetne dopełnienie naszego domowego chleba.
Pyszna pasta z cieciorki dodatkiem zielonych oliwek. Musicie tego spróbować! :)
Pyszna pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek
Składniki:
- 12 dużych zielonych oliwek
- 1 i 1/3 szklanki ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki tahini (ewentualnie 70 g podprażonych pestek dyni lub słonecznika)
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 4-5 łyżek dobrego oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miksera wkładamy odcedzoną z wody cieciorkę, tahini, oliwki, czosnek, sok z cytryny i olej.
Dokładnie miksujemy. Jeżeli pasta jest bardzo gęsta można dodać 1 łyżkę bardzo zimnej wody.
Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zieloną cebulkę i mieszamy.
Smacznego !
Autor: Córka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz