Krystyna Siesicka (z książki Zapałka na zakręcie).
Witaj Grudniu! :)
Zimowa potrawka z dynią
Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu
Składniki:
- 4-5 szt. pomidorów
- 2 szklanki pokrojonej dyni
- 2 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 szklanki posiekanych liści jarmużu
- sól i pieprz - do smaku
- 1 i ½ szklanki ugotowanej cieciorki
- 1 i ¼ litra bulionu warzywnego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy.
Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju.
Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut.
Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut.
5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojony (bez grubych łodyżek) jarmuż i dodajemy ugotowaną cieciorkę.
Smacznego!
Autor: Córka
sycąco i zdrowo!
OdpowiedzUsuńNa zimowy dzień w sam raz. :D
OdpowiedzUsuń