Książki Mojej Mamy

wtorek, 1 grudnia 2015

Zimowa potrawka z dynią

"Tymczasem przyszedł grudzień. Kocham grudniowe poranki, pierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza."

Krystyna Siesicka (z książki Zapałka na zakręcie).

Witaj Grudniu! :)



Zimowa potrawka z dynią
Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu

Składniki:
  • 4-5 szt. pomidorów
  • 2 szklanki pokrojonej dyni
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki posiekanych liści jarmużu
  • sól i pieprz - do smaku
  • 1 i ½ szklanki ugotowanej cieciorki
  • 1 i ¼ litra bulionu warzywnego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy.

Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju.

Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut.

Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut.

5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojony (bez grubych łodyżek) jarmuż i dodajemy ugotowaną cieciorkę.

Smacznego!










Autor: Córka
Zimowy obiad wege Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw Zimowy Obiad

2 komentarze: