Ciasto bananowe to szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który co chyba najważniejsze, zawsze wychodzi. Przepisów na to popularne ciasto można znaleźć wiele, różnią się zazwyczaj kilkoma składnikami.
Łączy je wspólna cecha- są wyśmienite. Pasują zarówno jako wykwinty dodatek do popołudniowej kawy, jak również, z dodatkiem marmolady jako pożywne drugie śniadanie.
Ciasto bananowe
pyszne, błyskawiczne do wykonania
Składniki
- 200 g mąki (u mnie orkiszowa razowa)
- 1/3 szklanki brązowego cukru nierafinowanego lub ksylitolu
- ¾ szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki dobrego oleju
- 1/3 szklanki dość grubo posiekanych orzechów włoskich
- 4 dojrzałe banany
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie brązowego cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstratu waniliowego.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy.
Banany, mleko i olej blendujemy, dodajemy wymieszane suche składniki i szybko mieszamy. Na końcu dorzucamy orzechy.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut. Studzimy.
Smakuje doskonale samo lub z dodatkiem np. miodu lub dobrej konfitury.
Smacznego!
Autor: Mama
Pyszne :) Również robiłam ciasto bananowe, tylko z dodatkiem czekolady.
OdpowiedzUsuń